3 przepisy na pyszną karkówkę z grilla
Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni, Polacy wykorzystują sprzyjającą pogodę i organizują spotkania z rodziną lub przyjaciółmi na świeżym powietrzu, aby wspólnie delektować się smakiem aromatycznie przyprawionego mięsa. Jednym z najczęściej wybieranych wyrobów masarskich jest karkówka. Jak ją przygotować, aby zachwycić smakiem wszystkich zgromadzonych? Przeczytaj artykuł i poznaj 3 sprawdzone przepisy.
Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez mięsa. Najlepszym wyborem są produkty lokalnych producentów, jak na przykład rodzinnej firmy TOŁŁOCZKO w Kruszynie koło Słupska. Daje nam to gwarancję świeżości, co w przypadku surowych mięs jest wyjątkowo ważne.
Karkówka w marynacie z miodem, musztardą i aromatycznymi ziołami
Lista składników:
- 1 kg karkówki,
- pół szklanki oliwy,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczkę miodu,
- ulubione zioła i przyprawy,
- sól do smaku.
Przygotowania zaczynamy od umycia mięsa. Po osuszeniu kroimy je na średniej wielkości plastry. W misce przygotowujemy marynatę, mieszając ze sobą tłuszcz, musztardę, miód oraz zioła i przyprawy. Zanurzamy w niej pokrojone mięso oraz cebulę i zostawiamy w lodówce na całą noc. Mięso grillujemy przez około 10 - 20 min, w zależności od grubości mięsa i preferencji smakowych, najlepiej pod przykryciem — dzięki temu będzie soczyste.
Karkówka w marynacie pomidorowo — czosnkowej
Lista składników:
- 1 kg karkówki,
- 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki roślinnego oleju,
- 1 łyżka posiekanych ulubionych ziół,
- sól, pieprz oraz słodka i ostra papryka w proszku do smaku.
Mięso należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w niezbyt grube plasterki. Z przygotowanych składników przygotowujemy marynatę, w której zanurzymy mięso na całą noc. Następnego dnia jest ono gotowe do grillowania. Umieszczamy je na rozgrzanym ruszcie i każdą ze stron poddajemy działaniu wysokiej temperatury przez kilka minut.
Karkówka w marynacie piwnej
Lista składników:
- 1 kg karkówki,
- 1 szklanka jasnego piwa,
- 4 łyżki oleju,
- ulubione przyprawy,
- sól do smaku.
Podobnie jak w przepisach powyżej myjemy, osuszamy i kroimy mięso, aby następnie pozostawić je w gotowej marynacie na całą noc w lodówce. Karkówka lepiej przesiąknie aromatem ziół i przypraw, jeśli zostanie w tym czasie kilkukrotnie obrócona. Następnego dnia mięso grillujemy na gorącym ruszcie przez około 8 minut.
Wspólne grillowanie z rodziną i przyjaciółmi nie może odbyć się bez dobrego jakościowo mięsa. Warto wybierać oferty firm, które dbają jednocześnie o walory smakowe, a także o zdrową produkcję, bez zbędnych uzupełniaczy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana