Bistronomia - nowy trend rodem z Paryża
W Paryżu niedawno pojawiło się nowe zjawisko gastronomiczne, które szybko zyskało popularność na całym świecie. Wielcy szefowie kuchni zaczęli otwierać restauracje, w których można próbować wykwintnych potraw po przystępnej cenie. To nowe zjawisko określa się w mieście nad Sekwaną nazwą bistronomia. Jest to skrzyżowanie bistra, w którym można zjeść szybko i względnie tanio w porównaniu z klasyczną, wykwintną i droższą restauracją. Dlaczego trend ten zyskał popularność na całym świecie i czym charakteryzują się lokale nowego typu?
Bistronomia w Paryżu
Bistronomia to połączenie typowego bistra z restauracją, w której celebruje się wielodaniowe posiłki i smakuje wina. Bistra otwierają obecnie wielcy i uznani szefowie kuchni w dużych miastach na całym świecie. W tego typu restauracji, można cieszyć podniebienie wyśmienitymi potrawami bez ponoszenia wysokich kosztów. Właściciele to często znani kucharze, cieszący się gwiazdką w przewodniku Michelin i najwięksi francuscy mistrzowie sztuki kulinarnej. Obecnie, coraz więcej z nich hołduje zasadzie, iż doskonałość kulinarna nie musi być poparta roszczeniami finansowymi.
Z tego właśnie powodu trend ten szybko zyskał popularność i ma wielu wielbicieli. Bistronomia wnosi zupełnie nową jakość na rozwijającą się w błyskawicznym tempie scenę kulinarną.
Czy ten trend funkcjonuje również w Polsce?
Kuchnia francuska to sztuka szeroko uznana na całym świecie – również w Polsce. Wywiera duży wpływ na inne kuchnie. Francuskie bistro to specyficzna kombinacja baru, kawiarni oraz restauracji niedużych rozmiarów. Ma swój udział szczególnie w serwowaniu kuchni nowoczesnej, lecz nie tylko. Obecnie coraz więcej tego typu restauracji w Polsce serwuje potrawy tradycyjne i domowe.
Jak wskazuje kucharz z Pi'Stacja Bistro: Małe lokale typu bistro, serwujące najczęściej dania dnia wraz z ciepłymi napojami, są w Polsce często odwiedzane ze względu na to, że proponują nie tylko niestandardowe, ale i domowe smaki. Takie restauracje są klimatycznie udekorowane, podają dobre jedzenie, które cieszy nie tylko podniebienia, ale także oczy.
Zgodnie z ideą reaktywowaną przez francuski ruch szefów kuchni zmęczonych prowadzeniem gwiazdkowych restauracji, funkcjonującą również w Polsce najważniejsza jest dobra kuchnia. Bistronomia w Polsce oznacza koncept, który pozwala na obcowanie z wyrafinowaną kuchnią w prostym wnętrzu i za niewygórowaną cenę. Z roku na rok powstaje coraz więcej lokali tego typu, w których można zjeść pożywne śniadanie, smaczny obiad oraz wypić aromatyczną kawę. Cieszą się one dużym uznaniem wśród klientów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana