Catering na konferencji. Dlaczego jest tak ważny?
Konferencje to spotkania, które często trwają długie godziny, a nikt nie jest w stanie pracować cały czas. Dlatego też ważne jest zaplanowanie przerw, podczas których uczestnicy będą mogli odpocząć. Niezwykle istotną kwestią jest zatem zapewnienie jedzenia i napojów, tak aby każdy mógł się posilić i nabrać sił. Korzystnym rozwiązaniem jest zamówienie cateringu. Dlaczego to dobry pomysł? Przeczytaj tekst, aby się dowiedzieć.
Catering na konferencji – zalety
Nie od dziś wiadomo, że odpoczynek zwiększa efektywność pracy oraz przyswajanie wiedzy. Osoba głodna i zmęczona nie będzie w stanie się skupić przez dłuższy czas, dlatego potrzebne są przerwy. Tak jest również podczas konferencji, które nie raz trwają cały dzień. Pyszny obiad, przekąski czy gorące napoje pomogą uczestnikom zachować energię. Pełnowartościowe posiłki wpływają też pozytywnie na pracę mózgu, dzięki czemu łatwiej będzie pozostać skoncentrowanym. Zdecydowanie się na catering na konferencji ma też jeszcze jedną ważną zaletę. Pozwala on stworzyć miłą atmosferę między uczestnikami i pomaga się lepiej poznać ludziom spożywającym razem posiłek. Poza tym organizator z pewnością będzie postrzegany jako taki, który potrafi zadbać o swoich pracowników.
Firmy cateringowe często dysponują własnymi naczyniami oraz urządzeniami do gotowania, dlatego zajmują się nie tylko przygotowaniem posiłków, ale również nakrywaniem do stołów i sprzątaniem po zakończeniu wydarzenia.
O czym pamiętać, zamawiając catering?
Zamawiając catering, warto pamiętać o jak najlepszym dopasowaniu menu do okazji, zarówno pod względem ilości potraw, jak i ich jakości. Zastanów się, ile godzin ma trwać konferencja i czy wystarczy zadbać o napoje i zimne przekąski czy może konieczne jest też przygotowanie gorącego dania. Warto rozważyć również kilka opcji posiłków z myślą o osobach odżywiających się w szczególny sposób, czyli na przykład dla wegetarianów, wegan czy osób niejedzących glutenu.
Dobrym pomysłem będzie wybór firmy cateringowej oferującej również obsługę kelnerską – podpowiada pracownik firmy Bar Lenka.
Warto zapoznać się z opinią, jaką dane miejsce cieszy się wśród swoich klientów. Podstawą jest przygotowywanie dobrej jakości dań ze świeżych składników. Niemałą rolę odgrywa również estetyka podania, co jest szczególnie ważne w sytuacjach oficjalnych, takich jak konferencja. Na decyzję może też oczywiście wpłynąć cena, ale nie warto oszczędzać na cateringu. Lepiej skupić się przede wszystkim na innych aspektach, tak aby mieć pewność, że uczestnicy spotkania będą zadowoleni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana