Ciasteczka orkiszowe - słodki przysmak dla każdego
Określenie zdrowe ciastka brzmi jak oksymoron? Nic bardziej mylnego! Ciasteczka orkiszowe nie tylko świetnie smakują, ale stanowią także źródło zdrowych tłuszczów roślinnych oraz wielu witamin i minerałów, które znaleźć można w pszenicy orkisz. Wypieki z mąki orkiszowej to odpowiedź dla wszystkich tych, którzy stawiają na zdrowe odżywianie, ale lubią od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego.
Co to jest orkisz?
Orkisz, a dokładniej pszenica orkisz, to rodzaj zboża o wyjątkowo długiej historii uprawiania w Polsce. Szczególnie popularna za czasów średniowiecza, ostatnio wraca do łask ze względu na niski poziom przetworzenia oraz wysoką zawartość mikroelementów niezbędnych do zdrowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Chociaż orkisz zawiera gluten tak jak większość gatunków pszenicy, niewielki stopień modyfikacji sprawia, że jest on wysoko przyswajalny nawet wśród osób z nietolerancją tego białka. Mówi się również, że zboże to wspiera regulację metabolizmu, a także korzystnie wpływa na odporność oraz działanie systemów krążenia i trawienia. Zalet orkiszu nie da się przecenić – nic więc dziwnego, że wypieki wykonywane z mąki orkiszowej cieszą się coraz większym powodzeniem.
Wartości odżywcze ukryte w ciasteczkach orkiszowych
Jeśli masz ochotę na bezkarną słodką przekąskę, ciasteczka orkiszowe to zdecydowanie najlepszy wybór. Zawierają mikroelementy takie jak wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo, a także szereg różnych witamin – m.in. B6, B12, C oraz A. Są wyjątkowo bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze – jednak nie daj się przerazić tym stwierdzeniem, bo tłuszcz tłuszczowi nierówny.
Wielu ludzi przyzwyczaiło się do myślenia o tłuszczach w negatywnych kategoriach, a niesłusznie – wyjaśnia pracownik ze sklepu internetowego Diogra sprzedającego produkty orkiszowe. – Tłuszcze roślinne zawarte w orkiszu są niezbędne do prawidłowego przyswajania wielu witamin, wspomagają również utrzymanie odpowiedniego ciśnienia oraz właściwego stężenia cholesterolu we krwi.
Dietetyczne ciastka o doskonałym smaku
Ciastka wykonane z mąki orkiszowej będą miały mniej kalorii niż ciasteczka przygotowane według tego samego przepisu, jednak z użyciem klasycznej mąki. Jak to możliwe? Orkisz jest mniej kaloryczny od pszenicy wykorzystywanej do produkcji zwykłej mąki, zawiera również mniej węglowodanów. W końcu to właśnie węglowodany zapewniają naszemu organizmowi szybki dostęp do energii.
Możliwe, że właśnie doszedłeś do wniosku, że tak zdrowe słodkości po prostu nie mogą być smaczne. A jednak! Mąka orkiszowa wzbogaca smak i aromat wszystkich wypieków, dzięki czemu orkiszowe ciasteczka są jeszcze smaczniejsze od tych klasycznych. Następnym razem, jak najdzie Cię ochota na coś słodkiego, koniecznie rozważ zdrowszy zamiennik tradycyjnych ciastek. W końcu czego można chcieć więcej niż zdrowy i pyszny przysmak, który można jeść bez wyrzutów sumienia?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana