Artykuł sponsorowany

Cukier z palmy kokosowej plus orzech - połączenie idealne?

Cukier z palmy kokosowej plus orzech - połączenie idealne?

Cukier pochodzący z „drzewa tysiąca zastosowań” to produkt uwielbiany przez miłośników kuchni orientalnej. Dzięki delikatnemu posmakowi kokosa może być z powodzeniem wykorzystywany zarówno do dań głównych, jak i deserów czy koktajli. Szczególnie dobrze współgra z orzechami, łagodząc ich słonawy charakter. Z połączenia cukru kokosowego i orzechów może wyniknąć wiele dobrego - nie tylko w kwestii walorów smakowych, ale także zdrowotnych.

Czym jest cukier kokosowy BIO?

Popularny dodatek do pikantnych dań z woka oraz słodkich kremów orzechowych pochodzi z dalekich zakątków Azji Południo-Wschodniej. Największe pola uprawne palmy kokosowej znajdują w Indonezji, Malezji i Filipinach, gdzie cukier pochodzący z jej kwiatostanów ma długą tradycję – od setek lat miejscowa ludność wykorzystuje go w codziennej diecie. Proces pozyskiwania cukru kokosowego zaczyna się od nacięcia kwiatu palmy, z którego powoli zaczyna wypływać słodki sok o wodnistej konsystencji. Substancja gromadzona jest w bambusowych naczyniach, a następnie odstawiana do zgęstnienia. Po odparowaniu znacznej części wody sok kokosowy zmienia się w gęsty syrop o jasnobrązowej barwie. Cukier w takiej formie może zostać przelany do buteleczek, ostudzony i uformowany w bloczki lub podgrzewany dalej aż do uzyskania sypkiej konsystencji. Produkt ten wyróżnia przede wszystkim nieszkodliwy dla środowiska proces produkcji oraz naturalne metody zagęszczania.

Największą popularnością wśród polskich konsumentów cieszy się cukier kokosowy w formie gruboziarnistego proszku. Zarówno swoim smakiem, jak i kolorem przypomina cukier trzcinowy, jednak wyróżnia go subtelna, kokosowo-karmelowa nuta. Nietypowy smak sprawia, że cukier kokosowy lepiej sprawdza się do słodzenia napojów kawowych, wypieków czy koktajli energetycznych. Nadaje im po prostu ciekawszego wyrazu i eliminuje nudę w kuchni. Ponadto, słodzik kokosowy uważany jest za bezpieczniejszą alternatywę dla diabetyków, ponieważ posiada niższy indeks glikemiczny niż tradycyjny, biały cukier. Zawiera on także więcej mikro i makro elementów oraz składników odżywczych. Na tle białego cukru rafinowanego, czy nawet brązowego, kokosowy odpowiednik wyróżnia ilość witaminy C, magnezu i sodu. Warto jednak podkreślić, że pod względem kaloryczności te trzy produkty są do siebie podobne, dlatego mimo wszystko należy zachować umiar w ich stosowaniu.

Kremy orzechowe z cukrem kokosowym – hit wśród przekąsek  

Potencjał cukru palmy kokosowej postanowili wykorzystać producenci past orzechowych i słodkich kremów. Połączenie prażonych orzechów ziemnych oraz uwielbianego przez wszystkich smaku kokosa już na etapie projektu wydawało się świetnym pomysłem. Po wprowadzeniu na rynek gładkich kremów okazało się, że przypadły one do gustu wielu osobom – od dzieci w wieku szkolnym, po dorosłych i seniorów. Doceniono przede wszystkim ich naturalny, pełen wartości odżywczych skład. Porcja kremu z orzechów nie tylko dostarcza energii, poprawia koncentrację i wprawia w dobry nastrój, ale także zapewnia organizmowi porządną porcję białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niemniej ważny jest niepowtarzalny orzechowy smak o nienachalnej nucie kokosa i karmelu, który kradnie serca wszystkich wielbicieli słodyczy.

Smarowidła wyprodukowane ze starannie wyselekcjonowanych fistaszków i osłodzone kokosowym cukrem sprawdzają się jako dodatek do pieczywa, tostów, babeczek czy ciast. Odmieniają również oblicza deserów lodowych oraz napojów na bazie mleka. Niecierpliwi lub zabiegani mogą wyjadać krem prosto ze słoiczka, błyskawicznie zaspokajając chęć „na coś słodkiego”. Mając na względzie popularność naturalnych wyrobów, producenci kremów zaczęli eksperymentować ze smakami, dodając do tej pary inne, równie intrygujące składniki. W tym momencie na sklepowych półkach można znaleźć produkty z dodatkiem kawy, daktylów, herbaty matcha, czekolady, karobu czy ciasteczek. Przed zakupem pamiętaj jednak, aby dokładnie sprawdzić skład danego smarowidła. Połączenie cukru kokosowego z orzechami w dowolnej wersji będzie dużo zdrowsze niż kremy stworzone w oparciu o cukier biały lub inne słodziki. Produkty z cukrem kokosowym BIO będą miały również głębszy smak, którego nie zapomnisz przez długi czas.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.