Czy mleko od chorej krowy nadaje się do spożycia?
Od lat słyszy się o tym, jak zdrowe jest mleko. Producenci prześcigają się z wymyślaniem sloganów i wymienianiem zalet tego napoju. I chociaż obecnie pozytywny wpływ mleka jest poddawany w wątpliwość, to nadal można zauważyć korzyści płynące z jego spożycia. Ale żeby tak było, musi być ono dobrej jakości. Co wpływa na jego stan? Przeczytaj tekst, aby się dowiedzieć.
Zdrowie krowy a jakość mleka
Jednym z bardzo ważnych elementów produkcji mleka jest dbanie o dobrostan bydła. Ma to związek zarówno z późniejszą jakością produktu, jak i po prostu z etycznym podejściem do zwierząt. Powinno się dbać o zdrowie fizyczne, ale również psychiczne krów.
U bydła, od którego pochodzi mleko, nie mogą być stwierdzone bruceloza, gruźlica czy inne choroby zakaźne – tłumaczy pracownik firmy JUSTEST.
Zwierzę nie może mieć gorączki, biegunki czy innych objawów świadczących o problemach zdrowotnych. Poza tym, jeśli krowa jest zdrowa, niepotrzebne jej są antybiotyki, które również mogą wpłynąć na jakość mleka. Produkty, które zawierają te substancje, nie mogą być przeznaczone do spożycia.
Jak dbać o krowy?
Podstawą utrzymania bydła w dobrym zdrowiu jest zapewnienie mu bezpiecznych i komfortowych warunków przebywania. Dbanie o krowy nie ogranicza się jedynie do karmienia ich dobrej jakości paszą i utrzymywania ich w czystości, chociaż to też jest oczywiście bardzo ważne. W oborze musi panować optymalna temperatura, a legowiska powinny być wygodne, tak aby zwierzęta mogły na nich efektywnie odpocząć. Poza tym, niezwykle istotne jest dbanie o dobrostan psychiczny bydła. Jeśli krowy są zestresowane, to w ich organizmach uwalnia się substancja, która również może wpłynąć negatywnie na stan mleka. Sprzęt udojowy powinien być ponadto w pełni sprawny i zadbany zgodnie z zasadami higieny.
Jak zbadać jakość mleka?
Czasem mleko może nie nadawać się do spożycia, nawet jeśli u krowy nie są widoczne żadne objawy choroby, dlatego też ważne jest, aby kontrolować jego stan. Jest to konieczne również wtedy, kiedy nie wiadomo, czy antybiotyki podawane wcześniej zwierzętom nie będą miały wpływu na produkt końcowy. Istnieją firmy, które mają w swojej ofercie testy do mleka. Pozwalają one zbadać, czy substancja nie zawiera antybiotyków, dzięki czemu producenci mogą mieć pewność, że mleko od ich krów jest wolne od tych substancji.
Zaniedbanie tej kwestii może być powodem kar finansowych czy nawet czasowego zakazu dostarczania produktu do skupu. Aby uniknąć obecności antybiotyków w mleku, trzeba przestrzegać okresu karencji, w czasie którego nie powinno się doić krów. Innym sposobem jest utrzymywanie w czystości dojarek, bo to na nich mogą osadzać się szkodliwe substancje.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana