Artykuł sponsorowany

Dlaczego najlepsze burgery są robione z wołowiny?

Dlaczego najlepsze burgery są robione z wołowiny?

Najważniejszym elementem każdego burgera jest mięso, najlepiej wołowina. Aby potrawa ta zachwycała swoich fanów, do jej wykonania potrzebne jest soczyste, kruche, miękkie i rozpływające się w ustach mięso poddane właściwej obróbce cieplnej. Choć istnieje wiele odmian burgera, to najlepsze z nich robione są z wołowiny. Dlaczego? Podpowiadamy.

Wołowina, wieprzowina, jagnięcina, czy drób do burgera?

Najlepsze burgery zawierają kotlet z minimum 20%, ale nie więcej niż 40% tłuszczu, który jest w tym przypadku nośnikiem smaku i gwarantuje, że mięso nie rozpadnie się podczas smażenia. Kotlety drobiowe mają mniej kalorii ze względu na niższą zawartość tłuszczu, ale są też mniej aromatyczne i powinny być spożywane raczej mocno wysmażone ze względu na ryzyko salmonelli. Kotlety jagnięce zaś mają specyficzny smak, który nie jest dobry dla wszystkich. 

Klasyczny kotlet hamburgerowy zrobiony jest z czystej mielonej wołowiny. Pod względem smaku żadna wieprzowina, mieszane mięso mielone, czy drób nie dorówna temu oryginalnemu aromatowi.

Jak przygotowana jest wołowina do burgera?

Aby przygotować idealną wołowinę do burgera, należy kupić duży kawałek mięsa, a następnie zmielić go na sitku o dużych oczkach. Chodzi o to, aby kawałek ten był grubo zmielony, a nie tworzył papki. Następnie mięso wyrabiane jest około minuty, aby było miękkie i kruche. Jeżeli czynność ta wykonywana jest zbyt długo, wołowina staje się sztywna i twarda, a nie taki powinien być najlepszy burger. 

Grubość takiego kotleta powinna być spora, ponieważ podczas smażenia skurczy się on o około 2-3 cm. Ważne jest również odpowiednie doprawianie wołowiny. Mięso to jest na tyle aromatyczne, że wystarczy użyć soli i pieprzu. Jednak czynność tę należy wykonać najlepiej po smażeniu, ponieważ sól rozpuszcza białko, co powoduje, że kotlet staje się bardziej lepki, co nie jest pożądanym efektem. Na samym końcu mięso wołowe do burgera jest smażone przez około 3 minuty z każdej strony.

Burgery z najlepiej przygotowanym mięsem wołowym serwuje Chefs On Wheels.

Rodzaje mielonej wołowiny

Mielona wołowina jest oznaczona jako stosunek mięsa do tłuszczu: 

  • 80/20 - mielona wołowina zawierająca 80% chudego mięsa i 20% tłuszczu,
  • 85/15 - mielona wołowina zawierająca 85% chudego mięsa i 15% tłuszczu,
  • 90/10 - mielona wołowina zawierająca 90% chudego mięsa i 10% tłuszczu,

Zawartość tłuszczu od 25% do 30% jest określana jako standardowa, podczas gdy 80/20 jest określana jako chuda mielona wołowina. Ekstra chude mięso oznaczone jest jako 85/15 i 90/10.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.