Dlaczego najlepsze burgery są robione z wołowiny?
Najważniejszym elementem każdego burgera jest mięso, najlepiej wołowina. Aby potrawa ta zachwycała swoich fanów, do jej wykonania potrzebne jest soczyste, kruche, miękkie i rozpływające się w ustach mięso poddane właściwej obróbce cieplnej. Choć istnieje wiele odmian burgera, to najlepsze z nich robione są z wołowiny. Dlaczego? Podpowiadamy.
Wołowina, wieprzowina, jagnięcina, czy drób do burgera?
Najlepsze burgery zawierają kotlet z minimum 20%, ale nie więcej niż 40% tłuszczu, który jest w tym przypadku nośnikiem smaku i gwarantuje, że mięso nie rozpadnie się podczas smażenia. Kotlety drobiowe mają mniej kalorii ze względu na niższą zawartość tłuszczu, ale są też mniej aromatyczne i powinny być spożywane raczej mocno wysmażone ze względu na ryzyko salmonelli. Kotlety jagnięce zaś mają specyficzny smak, który nie jest dobry dla wszystkich.
Przeczytaj również: Food trucki a opakowania jednorazowe
Klasyczny kotlet hamburgerowy zrobiony jest z czystej mielonej wołowiny. Pod względem smaku żadna wieprzowina, mieszane mięso mielone, czy drób nie dorówna temu oryginalnemu aromatowi.
Jak przygotowana jest wołowina do burgera?
Aby przygotować idealną wołowinę do burgera, należy kupić duży kawałek mięsa, a następnie zmielić go na sitku o dużych oczkach. Chodzi o to, aby kawałek ten był grubo zmielony, a nie tworzył papki. Następnie mięso wyrabiane jest około minuty, aby było miękkie i kruche. Jeżeli czynność ta wykonywana jest zbyt długo, wołowina staje się sztywna i twarda, a nie taki powinien być najlepszy burger.
Grubość takiego kotleta powinna być spora, ponieważ podczas smażenia skurczy się on o około 2-3 cm. Ważne jest również odpowiednie doprawianie wołowiny. Mięso to jest na tyle aromatyczne, że wystarczy użyć soli i pieprzu. Jednak czynność tę należy wykonać najlepiej po smażeniu, ponieważ sól rozpuszcza białko, co powoduje, że kotlet staje się bardziej lepki, co nie jest pożądanym efektem. Na samym końcu mięso wołowe do burgera jest smażone przez około 3 minuty z każdej strony.
Burgery z najlepiej przygotowanym mięsem wołowym serwuje Chefs On Wheels.
Rodzaje mielonej wołowiny
Mielona wołowina jest oznaczona jako stosunek mięsa do tłuszczu:
- 80/20 - mielona wołowina zawierająca 80% chudego mięsa i 20% tłuszczu,
- 85/15 - mielona wołowina zawierająca 85% chudego mięsa i 15% tłuszczu,
- 90/10 - mielona wołowina zawierająca 90% chudego mięsa i 10% tłuszczu,
Zawartość tłuszczu od 25% do 30% jest określana jako standardowa, podczas gdy 80/20 jest określana jako chuda mielona wołowina. Ekstra chude mięso oznaczone jest jako 85/15 i 90/10.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana