Działanie restauracji w nowym reżimie sanitarnym
18 maja ponowne otwarcie restauracji, barów i innych lokali gastronomicznych w nowym reżimie sanitarnym. Zarówno lokale, jak i goście będą musieli przestrzegać pewnych zasad. Planujesz wyjście do restauracji, kawiarni czy baru? Chciałbyś wiedzieć, o czym będziesz musiał pamiętać w trakcie wizyty w lokalu? Przeczytaj nasz artykuł – odpowiadamy na najważniejsze pytania.
Ile osób może przebywać w restauracji?
Od 18 maja ponownie otwarte są lokale gastronomiczne. Ich otwarcie jest jednak związane z pewnymi warunkami. Dotyczą one między innymi limitu osób, które mogą przebywać w lokalu – według wytycznych na 1 osobę ma przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe powierzchni.
Pomiędzy stolikami musi być zachowane 2 metry odległości – chyba że zostaną one odgrodzone przegrodą o wysokości minimum 1 metra – wówczas odległość ta może wynosić 1 metr. Odległość od gości siedzących przy osobnych stolikach będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 metra.
Premier Mateusz Morawiecki zachęcił restauratorów do wystawienia na zewnątrz ogródków restauracyjnych tam, gdzie to możliwe. W niektórych miastach opłaty za ogródki restauracyjne zostały zmniejszone, aby wspomóc restauratorów w powrocie do pracy. W pomieszczeniach restauracyjnych zalecane jest częste wietrzenie.
Jak wygląda obsługa klientów?
Osoby obsługujące klientów restauracji muszą nosić maseczki oraz rękawiczki ochronne. Po każdym odwiedzającym restaurację stolik powinien dezynfekowany i oznaczony napisem „zdezynfekowano”. Dezynfekowane mają być również powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci.
Przestrzenie samoobsługowe będą wyłączone z użytkowania. Obsługa lokalu będzie przynosiła jedzenie na tacach, które za każdym razem będą dezynfekowane. Ma również obowiązek usunięcia dodatków z sali jadalnej, takich jak cukier, wazoniki czy serwetniki – będą one wydawane bezpośrednio. W toaletach konieczne jest wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych u stosowanie w łazienkach papieru do wycierania rąk.
Obsługa restauracji ma również obowiązek kontroli liczby osób w restauracji, ustalonej według wytycznych, a także wyznaczenia bezpiecznego miejsca oczekiwania gości, którzy chcieliby wejść do lokalu.
Jakich zasad trzeba przestrzegać podczas wizyty?
Goście, którzy wejdą do lokalu, będą poproszeni o dezynfekcję dłoni. W związku z tym restauracje w sali jadalnej a także innych pomieszczeniach w lokalu mają zapewnić dozowniki z płynem do dezynfekcji.
Do stolika póki co będzie doprowadzała obsługa. Przy jednym stoliku obecnie mogą zjeść osoby, które przebywają razem w jednym gospodarstwie domowym oraz rodziny. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami. Goście, którzy usiądą przy stoliku będą mogli zdjąć maseczki ochronne.
W przypadku stwierdzenia objawów takich jak uporczywy kaszel, złe samopoczucie czy trudności w oddychaniu, klient nie zostanie wpuszczony na teren restauracji. Taka osoba powinna zostać poinstruowana o jak najszybszym zgłoszeniu się do najbliższego oddziału zakaźnego w celu konsultacji z lekarzem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana