Artykuł sponsorowany

Fondant spray do używania w urządzeniach do oblewania i natryskiwania

Fondant spray do używania w urządzeniach do oblewania i natryskiwania

Każdy z nas je oczami, dlatego w branży cukierniczej dekorowanie wyrobów, ma tak duży wpływ na decyzje zakupowe Klientów. Torty, ciasta, babeczki, praliny i inne słodkości, które mają kuszący wygląd, uruchamiają w nas wyobraźnię smakową, przez co mamy większą ochotę ich spróbować. Cukiernicy stosują wiele metod pokrywania słodkich wyrobów, jednak w ostatnim czasie dużym powodzeniem cieszy się metoda natryskowa z wykorzystaniem fondant spray.

Czym jest fondant spray?

Fondant spray to nowoczesna pomada cukrowa stworzona dla branży cukierniczej. Jej skład pozwala na mrożenie bez ryzyka utraty właściwości. Na etapie przygotowywania, nie trzeba dodawać do niego wody, dzięki czemu idealnie nadaje się do stosowania w urządzeniach natryskowych. Jest on łatwy w użyciu - wystarczy wyjąć go z opakowania i dokładnie wymieszać, co pozwoli uzyskać gęstą i białą glazurę. Natomiast, jeżeli chcemy, aby glazura była cieńsza i półprzeźroczysta, powinniśmy fondant delikatnie podgrzać. Do produktu można dodać także odpowiednie barwniki i aromaty, dzięki czemu będziemy mogli uzyskać pożądany wygląd oraz zapach. Fondant Spray jest idealny do produktów zamrażanych. Świetnie sprawdza się także w procesach z rozmrażaniem produktu.

Pokrywanie wyrobów cukierniczych metodą natryskową

Pokrywanie ciast, ciastek, lodów i innych słodkości metodą natryskową możliwe jest, dzięki użyciu specjalnie zaprojektowanych do tego celu maszyn do natryskiwania.

Jak zauważa specjalista z firmy  Holger Food zajmującej się dystrybucją produktów dla branży spożywczej:  Tego typu urządzenia do natryskiwania są bardzo często wykorzystywane w cukierniach, gdyż przyspieszają etap produkcji. Potrzebują one jednak specjalnego fondantu, który charakteryzuje się luźniejszą konsystencją od innych pomad wodnych. Na rynku dostępny jest fondant spray, który idealnie sprawdza się w tego typu maszynach. Można go także aplikować za pomocą pędzla lub poprzez zanurzenie w nim wyrobu cukierniczego.

Dzięki wykorzystaniu fondantu wraz z maszyną do natryskiwania lub oblewania możemy uzyskać lustrzaną, gładką i lśniącą polewę. Tak udekorowane słodkości wyglądają bardzo apetycznie, dlatego są tak chętnie wybierane przez Klientów.

Urządzenia do oblewania i natryskiwania wyrobów cukierniczych


Istnieje kilka urządzeń, dzięki którym możemy ułatwić sobie aplikację masy cukrowej. Jednym z nich jest pomadziarka natryskowa, do której idealna będzie rozcieńczona pomada lub właśnie omawiany fondant spray. Użycie tego urządzenia pozwoli zaoszczędzić czas, a także surowiec. Maszyna wyposażona jest w specjalny pistolet natryskowy z dyszą ze stali nierdzewnej, elektrycznie podgrzewany wąż i zbiornik. Pistolet natryskowy pozwala regulować ilość nakładanego produktu. Jego głowica jest podgrzewana, aby zapobiec twardnieniu pomady w dyszy rozpylającej. Maszyna pozwala uzyskać wiele efektów, np. cienką lub grubą polewę, gładką warstwę, efekt skórki pomarańczowej, zamszu, prószenia śniegiem czy granulacji. Szerokie zastosowanie ma też oblewarka przystosowana nie tylko do pracy z czekoladą i produktami czekoladopodobnymi, ale również z pomadą. Maszynę można swobodnie i płynnie regulować. Posiada ona zbiornik na czekoladę lub pomadę umieszczony w specjalnym podgrzewanym płaszczu wodnym. Zanurzony jest w nim także czujnik temperatury, który bezpośrednio steruje grzałką.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.