Fondant spray do używania w urządzeniach do oblewania i natryskiwania
Każdy z nas je oczami, dlatego w branży cukierniczej dekorowanie wyrobów, ma tak duży wpływ na decyzje zakupowe Klientów. Torty, ciasta, babeczki, praliny i inne słodkości, które mają kuszący wygląd, uruchamiają w nas wyobraźnię smakową, przez co mamy większą ochotę ich spróbować. Cukiernicy stosują wiele metod pokrywania słodkich wyrobów, jednak w ostatnim czasie dużym powodzeniem cieszy się metoda natryskowa z wykorzystaniem fondant spray.
Czym jest fondant spray?
Fondant spray to nowoczesna pomada cukrowa stworzona dla branży cukierniczej. Jej skład pozwala na mrożenie bez ryzyka utraty właściwości. Na etapie przygotowywania, nie trzeba dodawać do niego wody, dzięki czemu idealnie nadaje się do stosowania w urządzeniach natryskowych. Jest on łatwy w użyciu - wystarczy wyjąć go z opakowania i dokładnie wymieszać, co pozwoli uzyskać gęstą i białą glazurę. Natomiast, jeżeli chcemy, aby glazura była cieńsza i półprzeźroczysta, powinniśmy fondant delikatnie podgrzać. Do produktu można dodać także odpowiednie barwniki i aromaty, dzięki czemu będziemy mogli uzyskać pożądany wygląd oraz zapach. Fondant Spray jest idealny do produktów zamrażanych. Świetnie sprawdza się także w procesach z rozmrażaniem produktu.
Pokrywanie wyrobów cukierniczych metodą natryskową
Pokrywanie ciast, ciastek, lodów i innych słodkości metodą natryskową możliwe jest, dzięki użyciu specjalnie zaprojektowanych do tego celu maszyn do natryskiwania.
Jak zauważa specjalista z firmy Holger Food zajmującej się dystrybucją produktów dla branży spożywczej: Tego typu urządzenia do natryskiwania są bardzo często wykorzystywane w cukierniach, gdyż przyspieszają etap produkcji. Potrzebują one jednak specjalnego fondantu, który charakteryzuje się luźniejszą konsystencją od innych pomad wodnych. Na rynku dostępny jest fondant spray, który idealnie sprawdza się w tego typu maszynach. Można go także aplikować za pomocą pędzla lub poprzez zanurzenie w nim wyrobu cukierniczego.
Dzięki wykorzystaniu fondantu wraz z maszyną do natryskiwania lub oblewania możemy uzyskać lustrzaną, gładką i lśniącą polewę. Tak udekorowane słodkości wyglądają bardzo apetycznie, dlatego są tak chętnie wybierane przez Klientów.
Urządzenia do oblewania i natryskiwania wyrobów cukierniczych
Istnieje kilka urządzeń, dzięki którym możemy ułatwić sobie aplikację masy cukrowej. Jednym z nich jest pomadziarka natryskowa, do której idealna będzie rozcieńczona pomada lub właśnie omawiany fondant spray. Użycie tego urządzenia pozwoli zaoszczędzić czas, a także surowiec. Maszyna wyposażona jest w specjalny pistolet natryskowy z dyszą ze stali nierdzewnej, elektrycznie podgrzewany wąż i zbiornik. Pistolet natryskowy pozwala regulować ilość nakładanego produktu. Jego głowica jest podgrzewana, aby zapobiec twardnieniu pomady w dyszy rozpylającej. Maszyna pozwala uzyskać wiele efektów, np. cienką lub grubą polewę, gładką warstwę, efekt skórki pomarańczowej, zamszu, prószenia śniegiem czy granulacji. Szerokie zastosowanie ma też oblewarka przystosowana nie tylko do pracy z czekoladą i produktami czekoladopodobnymi, ale również z pomadą. Maszynę można swobodnie i płynnie regulować. Posiada ona zbiornik na czekoladę lub pomadę umieszczony w specjalnym podgrzewanym płaszczu wodnym. Zanurzony jest w nim także czujnik temperatury, który bezpośrednio steruje grzałką.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana