Jak dobrać kawę odpowiednia dla danej lokalizacji?
Dobra kawa to serce każdej kawiarni oraz innych punktów gastronomicznych. Wybór idealnej kawy dla danej lokalizacji zależy od kilku czynników: rodzaju punktu gastronomicznego, miejsca oraz... upodobań klientów. Przedstawiamy najważniejsze informacje, które pozwolą ci wybrać kawę idealną dla twojego biznesu.
Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez kawy. Choć coraz to nowsze rozwiązania umożliwiają parzenie doskonałej kawy w domu nadal chętnie odwiedzamy kawiarnie. Kawę zabieramy na wynos po drodze do pracy lub umawiamy się na nią ze znajomymi. Jeśli w planach mamy otwarcie kawiarni lub rozszerzenie oferty o ten wyjątkowy napój warto wiedzieć, w jaki sposób dobrać kawę dla danej lokalizacji – aby smakowała jak największej liczbie Klientów.
Czy istnieje kawa uniwersalna?
Goście, którzy nie są koneserami czy znawcami kawy podczas składania zamówienia proszą najczęściej po prostu o kawę. Warto więc zastanowić się nad rodzajem kawy, który będziemy serwowali w punkcie – nawet, jeśli nie jest to typowa kawiarnia, a gorący napój jest tylko dodatkiem do innych, oferowanych produktów. To właśnie smak kawy przesądza o popularności danego miejsca. Najlepiej, jeśli jest to kawa jak najbardziej uniwersalna – najwyższej jakości, ale o smaku na tyle zbalansowanym, żeby doskonale smakować zarówno w espresso, jak i z dodatkiem mleka. Nie może to być jednak kawa na tyle popularna, by bez problemu można było ją kupić w każdym okolicznym sklepie – w końcu nie o to chodzi. Kawiarnia ma być miejscem, w którym napijemy się wyjątkowej kawy, a jednocześnie na tyle uniwersalnej, że będzie smakowała niemal każdemu. Z tego względu nie może być wyczuwalna nadmiernie gorycz ani kwasowość.
Czy istnieje w związku z tym kawa uniwersalna dla każdej lokalizacji? Niestety nie. Jednym z lepszych rozwiązań jest 100% Arabica – gatunek kawy uznawany za najbardziej szlachetny, a jednocześnie najbardziej uniwersalny. Może się jednak okazać, że klienci bardziej zasmakują w mieszankach, na przykład Arabiki z Robustą. Zwłaszcza, że w zależności od pochodzenia Arabica może mieć różne profile smakowe: od kwasowo-kwiatowych kaw z Afryki, aż po czekoladowo- orzechowe kawy z Ameryki. Warto więc przetestować kilka rodzajów, by znaleźć tę najbardziej uniwersalną i najlepiej twoim zdaniem pasującą do lokalizacji.
100% Arabica czy mieszanka Arabiki z Robustą?
Również rodzaj kawy oraz jej pochodzenie mają znaczenie. Dwa najczęściej spotykane gatunki kawy to Arabica i Robusta. Arabica, jak już wspomnieliśmy, jest uznawana za kawę dość uniwersalną. W zależności od pochodzenia może mieć odmienne nuty smakowe, jednak jest dość delikatna. Zawiera również mniej kofeiny – dlatego w lokalizacjach znajdujących się wzdłuż ciągów komunikacyjnych, blisko biurowców i innych miejsc pracy, a także restauracjach hotelowych warto postawić na mieszanki zawierające Robustę. Klienci odwiedzający tego typu miejsca liczą głównie na pobudzający efekt kawy – zazwyczaj biorąc ze sobą napój na wynos. Smak jest równie ważny, jednak mniej istotny niż w przypadku miejsc, do których przychodzi się na odpoczynek i deser przy kawie, gdzie liczą się przede wszystkim walory smakowe.
Warto również pamiętać, że w przypadku, kiedy obok siebie zlokalizowanych jest kilka kawiarni najlepszym rozwiązaniem jest postawienie na kawy inne, niż najpopularniejsze – mówi specjalista z firmy Julius Meinl, oferującej kawy premium – Smak, który odróżnia je od konkurencji sprawi, że klienci chętniej będą wybierali dane miejsce. Kawa musi być wyjątkowa. W miejscach, które serwują głównie kawę na wynos najlepiej wybrać kawę o większej mocy (choć oczywiście smaczną), a w lokalizacjach nastawionych na powolne delektowanie się kawą i wypiekami nietypową i odróżniającą się na tle konkurencji – dodaje.
Na smak kawy wpływa nie tylko rodzaj ziaren
To, jaką kawę ostatecznie wybierzemy zależy nie tylko od rodzaju ziaren. Na jej smak mają również wpływ urządzenia, które służą do mielenia i parzenia kawy: młynek i ekspres. A także doświadczenie obsługi, która doskonale wie, jak przygotować espresso oraz w jaki sposób połączyć je z mlekiem. Najłatwiej dobrać kawę próbując – testując samodzielnie i oferując nowe rozwiązania odwiedzającym. Wiele zależy od upodobań klientów, a także ich wieku oraz lokalizacji samej kawiarni. Typowo czarna kawa zamawiana jest głównie przez osoby starsze – one również cenią sobie tradycyjne smaki kawy. Młodsi gustują natomiast w kawach innowacyjnych, słodkich, zazwyczaj z dodatkiem mleka. Ta sama kawa może doskonale smakować klientom w jednej lokalizacji, a być nie do wypicia przez osoby przyzwyczajone do zupełnie innych smaków. Dlatego wybór determinuje głównie rynek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana