Jak dopasować menu do preferencji gości?

Planujesz zorganizowanie imprezy lub spotkania biznesowego? Jednym z najważniejszych punktów przyjmowania gości jest stworzenie odpowiedniego menu. Warto wcześniej zadbać o dopasowanie jadłospisu do ich preferencji, gdyż może się okazać, że część z nich ma alergie pokarmowe lub nie je danych produktów spożywczych. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować menu, tak, aby goście byli zadowoleni.
O czym warto pamiętać, przed ustaleniem menu?
Wybór jadłospisu warto zawczasu zaplanować tak, aby możliwe było dowiedzenie się, jakie preferencje żywieniowe mają Twoi goście. Bez względu na to, czy organizujesz prywatną imprezę, czy spotkanie biznesowe, warto zadać uczestnikom kilka pytań dotyczących:
Przeczytaj również: Catering jako dobry pomysł na imprezę okolicznościową
diety
Warto wiedzieć, że obecnie nie brak różnych sposobów żywienia, które całkowicie wykluczają popularne produkty spożywcze. Zatem nietaktem będzie podanie tylko mięsnego obiadu, gdy na przyjęciu mogą znaleźć się weganie. Dlatego znacznie bezpieczniej dowiedzieć się wcześniej, czy któryś z uczestników nie je np. mięsa.
Przeczytaj również: Obsługa cateringowa jako rozwiązanie dla przedsiębiorstw
alergii pokarmowych
To ważne, aby zawczasu dowiedzieć się, czy żaden z uczestników imprezy nie ma alergii pokarmowych. W przeciwnym razie może dojść nawet do sytuacji zagrażającej życiu, np. w przypadku uczulenia na orzechy czy owoce morza.
Przeczytaj również: Co brać pod uwagę przy wyborze restauracji?
preferencji smakowych
Dobrym pomysłem jest także zapytanie się, jaka jest ulubiona kuchnia gości. Nierzadko okazuje się, że przeważająca większość uwielbia dania polskie czy włoskie. Dzięki temu łatwiej zadbasz o wybór odpowiedniego menu w cateringach, takich jak Global Chefs.
O co zadbać przed zamówieniem cateringu dietetycznego?
Zanim zdecydujesz się na skorzystanie z usług firmy cateringowej, warto sprawdzić, jakie dania serwuje. Świetnym pomysłem jest zamówienie obiadu, dzięki czemu sam się przekonasz, czy jest smaczny i odpowiednio doprawiony. Dobry catering korzysta tylko ze świeżych produktów, a potrawy są przygotowywane przez specjalistów w odpowiednich warunkach higienicznych. Tylko wtedy uzyskasz smakowity poczęstunek dla swoich gości. Do zamówienia cateringu na imprezę okolicznościową przygotuj wcześniej:
liczbę gości,
preferowane dania,
informacja na temat wykluczeń i alergii pokarmowych,
datę i miejsce imprezy.
Specjaliści w firmie cateringowej pomogą w ułożeniu odpowiedniego menu, tak by Twoi goście byli zadowoleni. Dzięki temu Ty, zamiast spędzać wielu godzin w kuchni, przygotowując dania na grill czy rodzinną uroczystość, możesz wraz ze swoimi bliskimi świetnie się bawić. Profesjonalny catering serwujący pyszne potrawy to podstawa każdej udanej imprezy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Restauracja Q Sushi Bar Jedzenie japońskie
Restauracje - kuchnia japońska
woj. małopolskie33-300 Nowy Sącz, Narutowicza 3
-
Bar Thanh-Long
Restauracje - kuchnia wietnamska
woj. mazowieckie05-500 Piaseczno, Tukanów 10 lok. U22
-
Tennis & Country Club Sp. z o.o.
Restauracje - kuchnia polska
woj. małopolskie32-085 Giebułtów, Hermana 18
-
Kateryna Isaieva & Tomasz Pucicki Sweet Angel
Cukiernie, ciastkarnie
woj. dolnośląskie50-221 Wrocław, Słowiańska 1a