Artykuł sponsorowany

Jak powinna wyglądać dieta w hipoglikemii?

Jak powinna wyglądać dieta w hipoglikemii?

Gdy poziom stężenia glukozy we krwi spada poniżej 70-90 mg/dl mówimy o hipoglikemii. Jest to zaburzenie metaboliczne, które dotyczy nie tylko pacjentów chorych na cukrzycę, ale również osób, które nie mają żadnych problemów zdrowotnych. Leczenie hipoglikemii opiera się przede wszystkim na stosowaniu się do zaleceń dietetycznych, które pozwalają na ustabilizowanie poziomu glukozy. Czym jest hipoglikemia i jak wygląda żywienie w chorobie? Sprawdźmy.

Hipoglikemia - czym się charakteryzuje i jak się objawia?

Hipoglikemia najczęściej pojawia się u osób zmagających się z cukrzycą typu 2, ale może także dotyczyć osób zdrowych. W takim przypadku nazywana jest ona hipoglikemią reaktywną, ponieważ najczęściej pojawia się po posiłku. W szczególności objawy występują i nasilają się po spożytym pokarmie bogatym w duże ilości węglowodanów. W efekcie poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, a następnie dynamicznie spada poniżej normy, czemu towarzyszą uporczywe symptomy.

Objawy hipoglikemii to między innymi:

  • Osłabienie,
  • Drżenie rak,
  • Rozdrażnienie,
  • Trudności z koncentracją,
  • Nadmierne pocenie się,
  • Kołatanie serca,
  • Bóle i zawroty głowy,
  • Zaburzenia widzenia oraz pamięci.

W celu zdiagnozowania choroby zalecana jest nie tylko wizyta u lekarza, ale również konsultacja u dietetyka internetowego. W szczególności znaczenie ma to w odniesieniu do nieustępujących objawów, które za pomocą odpowiedniego planu żywienia, mogą się znacząco zmniejszyć.

Zasady żywienia w hipoglikemii

Aby poradzić sobie z objawami, należy przede wszystkim kontrolować wytwarzanie insuliny poprzez wyeliminowanie niektórych produktów i spożywanie wyłącznie ich określonej gamy. Osoby cierpiące na hipoglikemię muszą zwrócić szczególną uwagę na to, aby glukoza po posiłku nie podnosiła się zbyt wysoko oraz, aby po spożyciu pokarmu, opadała powoli i stopniowo. Z tego powodu niezbędne jest stosowanie się do zbilansowanej diety sporządzonej przez specjalistów, m.in. z Poradni Dietetycznej ekoDIETETYK w Warszawie. Ze względu na to, że nie ma jednej uniwersalnej diety, plan żywienia musi być indywidualnie dopasowany do kondycji zdrowotnej oraz preferencji smakowych pacjenta.

Prawidłowa dieta w hipoglikemii powinna cechować się małymi, ale bardzo częstymi posiłkami. Jadłospis musi być także zróżnicowany i bogaty zarówno w białka, tłuszcze, jak i węglowodany konieczne do właściwego funkcjonowania organizmu. W większości są to jednak węglowodany złożone, takie jak kasza i pełnoziarniste produkty. Warto dodatkowo dostarczać wraz z pożywieniem odpowiednią ilość błonnika. Co więcej, duże znaczenie ma unikanie spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.