Jak powinna wyglądać dieta w hipoglikemii?
Gdy poziom stężenia glukozy we krwi spada poniżej 70-90 mg/dl mówimy o hipoglikemii. Jest to zaburzenie metaboliczne, które dotyczy nie tylko pacjentów chorych na cukrzycę, ale również osób, które nie mają żadnych problemów zdrowotnych. Leczenie hipoglikemii opiera się przede wszystkim na stosowaniu się do zaleceń dietetycznych, które pozwalają na ustabilizowanie poziomu glukozy. Czym jest hipoglikemia i jak wygląda żywienie w chorobie? Sprawdźmy.
Hipoglikemia - czym się charakteryzuje i jak się objawia?
Hipoglikemia najczęściej pojawia się u osób zmagających się z cukrzycą typu 2, ale może także dotyczyć osób zdrowych. W takim przypadku nazywana jest ona hipoglikemią reaktywną, ponieważ najczęściej pojawia się po posiłku. W szczególności objawy występują i nasilają się po spożytym pokarmie bogatym w duże ilości węglowodanów. W efekcie poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, a następnie dynamicznie spada poniżej normy, czemu towarzyszą uporczywe symptomy.
Objawy hipoglikemii to między innymi:
- Osłabienie,
- Drżenie rak,
- Rozdrażnienie,
- Trudności z koncentracją,
- Nadmierne pocenie się,
- Kołatanie serca,
- Bóle i zawroty głowy,
- Zaburzenia widzenia oraz pamięci.
W celu zdiagnozowania choroby zalecana jest nie tylko wizyta u lekarza, ale również konsultacja u dietetyka internetowego. W szczególności znaczenie ma to w odniesieniu do nieustępujących objawów, które za pomocą odpowiedniego planu żywienia, mogą się znacząco zmniejszyć.
Zasady żywienia w hipoglikemii
Aby poradzić sobie z objawami, należy przede wszystkim kontrolować wytwarzanie insuliny poprzez wyeliminowanie niektórych produktów i spożywanie wyłącznie ich określonej gamy. Osoby cierpiące na hipoglikemię muszą zwrócić szczególną uwagę na to, aby glukoza po posiłku nie podnosiła się zbyt wysoko oraz, aby po spożyciu pokarmu, opadała powoli i stopniowo. Z tego powodu niezbędne jest stosowanie się do zbilansowanej diety sporządzonej przez specjalistów, m.in. z Poradni Dietetycznej ekoDIETETYK w Warszawie. Ze względu na to, że nie ma jednej uniwersalnej diety, plan żywienia musi być indywidualnie dopasowany do kondycji zdrowotnej oraz preferencji smakowych pacjenta.
Prawidłowa dieta w hipoglikemii powinna cechować się małymi, ale bardzo częstymi posiłkami. Jadłospis musi być także zróżnicowany i bogaty zarówno w białka, tłuszcze, jak i węglowodany konieczne do właściwego funkcjonowania organizmu. W większości są to jednak węglowodany złożone, takie jak kasza i pełnoziarniste produkty. Warto dodatkowo dostarczać wraz z pożywieniem odpowiednią ilość błonnika. Co więcej, duże znaczenie ma unikanie spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana