Artykuł sponsorowany

Jak przygotować hiszpańską paellę?

Jak przygotować hiszpańską paellę?

Kuchnia śródziemnomorska cieszy się uznaniem na całym świecie, a dania z ryżem, makaronem, wędlinami długodojrzewającymi i owocami morza są chętnie przygotowywane również w Polsce. W dzisiejszym artykule opowiemy więcej o tradycyjnej śródziemnomorskiej potrawie wywodzącej się z barwnej i aromatycznej Hiszpanii. Mowa oczywiście o paelli. Jaka jest historia tego dania? Jak i z jakich składników się ją przygotowuje?

Skąd pochodzi hiszpańska paella?

Historia hiszpańskiej paelli rozpoczyna się na rolniczych obszarach regionu Walencji około XV-XVI wieku. Można by rzec, że przepis na danie powstał z przyczyn czysto praktycznych. Otóż paellę zaczęto przygotowywać dla rolników i pasterzy, którzy wracali późnym popołudniem do domu. Danie miało być szybkie w przygotowaniu i syte. Nic więc dziwnego, że powstało z połączenia ryżu, mięsa, warzyw i przypraw. Potrawa, która obecnie jest słynna na całym świecie, wówczas nie miała nazwy. Równie ciekawa, co historia powstania dania, jest legenda związana z jego nazwą, wokół której istnieje kilka spekulacji próbujących wytłumaczyć, skąd wzięła się „paella”. Niektórzy doszukują się wyjaśnienia w łacinie. Natomiast w Hiszpanii możemy usłyszeć romantyczną legendę wyjaśniającą genezę tego słowa. Otóż pewien mężczyzna pragnął przygotować dla swojej ukochanej tradycyjne danie z ryżu. W języku hiszpańskim zwrot „dla niej” to „para ella”, który jest bardzo zbliżony do paelli.

Paella kiedyś i dziś – czy bardzo się różnią?

Pierwotny przepis na hiszpańskie danie zawierał ryż, mięso drobiowe, mięso z królika lub zająca, a także świeże warzywa, które zmieniały się w zależności od sezonu. Paellę przyprawiano oliwą z oliwek i szafranem. Składniki mieszano z wodą i gotowano na wolnym ogniu z gałęzi drzew pomarańczy, które nadawały paelli charakterystyczny aromat. Inną tradycyjną odmianą paelli była paella marinera, którą przygotowywano przede wszystkim w obszarach nadmorskich, gdzie głównym składnikiem tamtejszej diety były ryby i owoce morza. Choć tradycyjna paella przygotowywana jest w taki sam sposób, jak sprzed kilkuset lat, to na współczesne danie hiszpańskie możemy znaleźć wiele różnorodnych receptur wzbogaconych między innymi chorizo, białym winem i mięsem wieprzowym.

Jak przygotować tradycyjną hiszpańską paellę?

Zanim przejdziemy do listy składników, zajmiemy się akcesoriami, które są niezbędne do przygotowania tradycyjnej paelli. Jednym z nich jest specjalna patelnia z dwoma uchwytami, którą nazywa się też paellera, będąca pewnego rodzaju płaskim garnkiem. Zgodnie z tradycją paella powinna być podawana na stół bezpośrednio w paellerze. Aby uzyskać smak jak najbardziej zbliżony do walorów tradycyjnej paelli, sklep hiszpański Corrida zaleca zastosowanie specjalnego ryżu do paelli. Krótkie i okrągłe ziarna odmian bomba i senia doskonale wchłaniają aromat i smak pozostałych składników. Tańszą opcją będzie zastąpienie tych odmian ryżem risotto, natomiast zaleca się unikać ryżu długoziarnistego.

Do przygotowania paelli potrzebujemy (na 4 porcje):

  • 0,5 kg ryżu do paelli,

  • 500 g mięsa z królika bez kości i bez skóry,

  • 500 g mięsa z kurczaka,

  • 100 g białej fasolki z puszki,

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej,

  • 400 g pomidorów z puszki,

  • 200 ml oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej,

  • do smaku: rozmaryn, szafran, sól.

Przygotowanie krok po kroku:

  • rozgrzej patelnię do paelli i obsyp jej brzegi solą, a na środek wlej oliwę z oliwek,

  • pokrój mięso z kurczaka i królika w kostkę, włóż na patelnię i obsmaż, aż się zarumieni na złoto,

  • przesuń mięso na brzeg patelni, a na jej środek wrzuć fasolkę zieloną i pomidory,

  • smaż do odparowania nadmiaru płynów,

  • szafran zalej ¼ wrzątku w osobnym naczyniu,

  • wymierzaj mięso, fasolkę i pomidory na patelni, dodaj białą fasolkę, paprykę, rozmaryn i szafran wraz z wodą, w której się moczył,

  • dodaj około 1,5 do 2 litrów wody, wymieszaj, dopraw dolą,

  • doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na mniejszym ogniu przez około 30 minut, odparowany płyn należy uzupełnić gorącą wodą,

  • na osobnej patelni podpraż ryż (około 20 sekund), a następnie dodaj go do przygotowanych warzyw i mięsa,

  • gotuj przez około 20 minut i nie mieszaj od chwili dosypania ryżu,

  • zdejmij paellę z ognia i odstaw na 5 minut pod przykryciem.

Po tej czynności możesz zaserwować paellę. Smacznego!

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.