Jak przygotować hiszpańską paellę?

Spis treści
- Skąd pochodzi hiszpańska paella?
- Paella kiedyś i dziś – czy bardzo się różnią?
- Jak przygotować tradycyjną hiszpańską paellę?
Kuchnia śródziemnomorska cieszy się uznaniem na całym świecie, a dania z ryżem, makaronem, wędlinami długodojrzewającymi i owocami morza są chętnie przygotowywane również w Polsce. W dzisiejszym artykule opowiemy więcej o tradycyjnej śródziemnomorskiej potrawie wywodzącej się z barwnej i aromatycznej Hiszpanii. Mowa oczywiście o paelli. Jaka jest historia tego dania? Jak i z jakich składników się ją przygotowuje?
Skąd pochodzi hiszpańska paella?
Historia hiszpańskiej paelli rozpoczyna się na rolniczych obszarach regionu Walencji około XV-XVI wieku. Można by rzec, że przepis na danie powstał z przyczyn czysto praktycznych. Otóż paellę zaczęto przygotowywać dla rolników i pasterzy, którzy wracali późnym popołudniem do domu. Danie miało być szybkie w przygotowaniu i syte. Nic więc dziwnego, że powstało z połączenia ryżu, mięsa, warzyw i przypraw. Potrawa, która obecnie jest słynna na całym świecie, wówczas nie miała nazwy. Równie ciekawa, co historia powstania dania, jest legenda związana z jego nazwą, wokół której istnieje kilka spekulacji próbujących wytłumaczyć, skąd wzięła się „paella”. Niektórzy doszukują się wyjaśnienia w łacinie. Natomiast w Hiszpanii możemy usłyszeć romantyczną legendę wyjaśniającą genezę tego słowa. Otóż pewien mężczyzna pragnął przygotować dla swojej ukochanej tradycyjne danie z ryżu. W języku hiszpańskim zwrot „dla niej” to „para ella”, który jest bardzo zbliżony do paelli.
Paella kiedyś i dziś – czy bardzo się różnią?
Pierwotny przepis na hiszpańskie danie zawierał ryż, mięso drobiowe, mięso z królika lub zająca, a także świeże warzywa, które zmieniały się w zależności od sezonu. Paellę przyprawiano oliwą z oliwek i szafranem. Składniki mieszano z wodą i gotowano na wolnym ogniu z gałęzi drzew pomarańczy, które nadawały paelli charakterystyczny aromat. Inną tradycyjną odmianą paelli była paella marinera, którą przygotowywano przede wszystkim w obszarach nadmorskich, gdzie głównym składnikiem tamtejszej diety były ryby i owoce morza. Choć tradycyjna paella przygotowywana jest w taki sam sposób, jak sprzed kilkuset lat, to na współczesne danie hiszpańskie możemy znaleźć wiele różnorodnych receptur wzbogaconych między innymi chorizo, białym winem i mięsem wieprzowym.
Jak przygotować tradycyjną hiszpańską paellę?
Zanim przejdziemy do listy składników, zajmiemy się akcesoriami, które są niezbędne do przygotowania tradycyjnej paelli. Jednym z nich jest specjalna patelnia z dwoma uchwytami, którą nazywa się też paellera, będąca pewnego rodzaju płaskim garnkiem. Zgodnie z tradycją paella powinna być podawana na stół bezpośrednio w paellerze. Aby uzyskać smak jak najbardziej zbliżony do walorów tradycyjnej paelli, sklep hiszpański Corrida zaleca zastosowanie specjalnego ryżu do paelli. Krótkie i okrągłe ziarna odmian bomba i senia doskonale wchłaniają aromat i smak pozostałych składników. Tańszą opcją będzie zastąpienie tych odmian ryżem risotto, natomiast zaleca się unikać ryżu długoziarnistego.
Do przygotowania paelli potrzebujemy (na 4 porcje):
-
0,5 kg ryżu do paelli,
-
500 g mięsa z królika bez kości i bez skóry,
-
500 g mięsa z kurczaka,
-
100 g białej fasolki z puszki,
-
200 g zielonej fasolki szparagowej,
-
400 g pomidorów z puszki,
-
200 ml oliwy z oliwek,
-
1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej,
-
do smaku: rozmaryn, szafran, sól.
Przygotowanie krok po kroku:
-
rozgrzej patelnię do paelli i obsyp jej brzegi solą, a na środek wlej oliwę z oliwek,
-
pokrój mięso z kurczaka i królika w kostkę, włóż na patelnię i obsmaż, aż się zarumieni na złoto,
-
przesuń mięso na brzeg patelni, a na jej środek wrzuć fasolkę zieloną i pomidory,
-
smaż do odparowania nadmiaru płynów,
-
szafran zalej ¼ wrzątku w osobnym naczyniu,
-
wymierzaj mięso, fasolkę i pomidory na patelni, dodaj białą fasolkę, paprykę, rozmaryn i szafran wraz z wodą, w której się moczył,
-
dodaj około 1,5 do 2 litrów wody, wymieszaj, dopraw dolą,
-
doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na mniejszym ogniu przez około 30 minut, odparowany płyn należy uzupełnić gorącą wodą,
-
na osobnej patelni podpraż ryż (około 20 sekund), a następnie dodaj go do przygotowanych warzyw i mięsa,
-
gotuj przez około 20 minut i nie mieszaj od chwili dosypania ryżu,
-
zdejmij paellę z ognia i odstaw na 5 minut pod przykryciem.
Po tej czynności możesz zaserwować paellę. Smacznego!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Bar Thanh-Long
Restauracje - kuchnia wietnamska
woj. mazowieckie05-500 Piaseczno, Tukanów 10 lok. U22
-
Restauracja Q Sushi Bar Jedzenie japońskie
Restauracje - kuchnia japońska
woj. małopolskie33-300 Nowy Sącz, Narutowicza 3
-
Tennis & Country Club Sp. z o.o.
Restauracje - kuchnia polska
woj. małopolskie32-085 Giebułtów, Hermana 18
-
Adam Cichowski, Julia Cichowska, Natalia Cichowska-Olszewska Pracownia cukiernicza s.c.
Cukiernie, ciastkarnie
woj. małopolskie31-038 Kraków, Starowiślna 21