Jak zorganizować eleganckie przyjęcie koktajlowe?
Przyjęcie koktajlowe, z angielskiego cocktail party, to doskonały sposób na imprezę firmową czy spotkanie branżowe. Często organizuje się je przy okazji wernisażu, wystawy lub wprowadzenia na rynek nowego produktu. Takie przyjęcie jest eleganckie, ale przy tym mniej formalne niż kolacja serwowana. Czym się charakteryzuje i jak je zorganizować, by zachwycić gości?
Czym charakteryzuje się przyjęcie koktajlowe?
Przyjęcie koktajlowe, zwane też bankietem w stylu angielskim, rządzi się swoimi prawami. Przede wszystkim odbywa się na stojąco, a goście obsługują się sami, swobodnie krążąc się po sali i wybierając drinki i przekąski. Koktajle organizuje się zwykle między 16 a 20, najczęściej w weekend. Co ważne, mają określone ramy czasowe i zwyczajowo trwają dwie godziny. Ideą cocktail party jest ułatwienie gościom komunikacji, wymiany wizytówek i nawiązywania kontaktów, dlatego świetnie sprawdza się jako impreza okolicznościowa towarzysząca konferencjom czy szkoleniom.
Zasady zapraszania gości i dress code
Zaproszenia warto rozesłać z przynajmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem. Należy w nich umieścić informacje o charakterze spotkania (biznesowy czy towarzyski), godzinie rozpoczęcia i zakończenia imprezy, miejscu, wymagań dotyczących ubioru. W przypadku eleganckiego przyjęcia panie powinny założyć sukienkę biznesową o długości co najmniej do kolan, a panowie – garnitur, koszulę i klasyczne półbuty.
Gdzie urządzić cocktail party?
Ważnym elementem organizacji przyjęcia koktajlowego jest wybór jego lokalizacji. Warto postawić na miejsce stylowe i klimatyczne, dysponujące doskonałym zapleczem gastronomicznym, takie jak bistro Progres na gdańskim Garnizonie. Choć goście sami się obsługują, niezbędni są sprawni kelnerzy, którzy na bieżąco donoszą przekąski i drinki oraz zbierają użyte już naczynia.
By zachęcić gości do przybycia, miejsce powinno być dobrze skomunikowane i mieć odpowiednią liczbę miejsc parkingowych. Z sali usuwa się krzesła, zostawiając jedynie pomocnicze stoły, na których stawiane są zakąski i napoje. Ważne jest nastrojowe oświetlenie i subtelna muzyka w tle.
Menu na przyjęcie koktajlowe
Menu na cocktail party opiera się na zimnych przekąskach, które łatwo zjeść na stojąco. Sprawdzają się tutaj świetnie tzw. fingerfoods – tartinki, koreczki, kanapeczki, babeczki, muffinki, ciastka, paluszki, krakersy z dodatkami. Na ciepło można zaserwować minipizze, pieczarki w cieście, smażone kulki mozzarelli, pieczone pierożki i inne tego typu dania. Nie może oczywiście zabraknąć drinków, zarówno w wersji z, jak i bez alkoholu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana