Jakie napoje najlepiej pasują do greckiej kuchni?
Grecja słynie z wyjątkowych krajobrazów, kultury, historii i jedzenia. Chętni nowych, śródziemnomorskich wrażeń mogą sięgnąć po tradycyjną grecką kuchnię, połączoną z wyjątkowymi napojami alkoholowymi i bezalkoholowymi. Czym może pochwalić się Grecja w dziedzinie napojów? Jaki alkohol piją Grecy? Odpowiedź znajduje się w artykule.
Napoje bezalkoholowe w greckiej kuchni
Grecka kuchnia może pochwalić się wieloma smacznymi tradycyjnymi napojami bezalkoholowymi – kawami, herbatami, oranżadami. Warto wspomnieć o tzw. kawie po grecku (serwowanej niemal we wszystkich tutejszych kawiarniach), kawie frappe. Wśród mieszkańców popularna jest również herbata górska (malotira), gazowana oranżada (portakolada), gazoza i biral.
Kawa po grecku cechuje się niezwykłym, mocnym aromatem. Przygotowuje się ją w specjalnym tygielku (tzw. briki), do którego wsypuje się kolejno odpowiednią ilość wody, łyżeczkę kawy, docelową ilość cukru. Sposób przygotowania kawy po grecku jest niecodzienny – należy kilkukrotnie ogrzewać i ostudzać tygielek na ogniu, do momentu, aż woda zmiesza się z kawą i cukrem.
Kawa frappe, kojarząca się zapewne z wieloma europejskimi sieciowymi kawiarniami, jest przygotowywana na zimno. Grecy najczęściej używają do jej przygotowania zwykłej kawy rozpuszczalnej i odpowiedniej ilości cukru. Całą konsystencję należy koniecznie zmieszać mikserem – aż do uzyskania charakterystycznej pianki.
Malotira jest wywarem z ziół. Grecy piją ją najczęściej podczas choroby. Owa herbata ma działanie rozgrzewające.
Portakoladę tworzy się ze świeżych pomarańczy. Wyciśnięty z nich sok połączony z dużą ilością lodu odpowiada za doskonały smak i orzeźwienie. Gazoza i biral to napoje gazowane. Pierwsza przypomina oranżady z lat osiemdziesiątych, natomiast druga jest zbliżona smakiem do piwa korzennego.
Czy w Grecji pije się alkohol?
Do wykwintnej kuchni greckiej można dodać alkohol. Klienci prestiżowych restauracji z grecką kuchnią często korzystają z możliwości wypicia odmiennych napojów wysokoprocentowych. Restauracja Zorba jest miejscem, które właśnie łączy w sobie inspirację z najlepszych barów i knajp z Grecji. Można tu zasmakować zarówno tradycyjnych napojów bezalkoholowych, jak i coś mocniejszego. Menu jest różnorodne – nie brakuje typowo greckich dań z grilla, owoców morza i deserów.
Grecy piją często wina (czerwone lub białe), najczęściej trzyletnie, pięcioletnie lub siedmioletnie. Popularnym winem jest Retsina, natomiast najbardziej kojarzona z Grecją marką piwa jest Mythos. Nie należy zapominać także o Metaxie, czyli typowym greckim brandy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana