Jakie potrawy można przygotować na płycie grillowej?
Co łączy płytę grillową z tradycyjnym grillem, czyli rusztem umieszczonym nad płonącymi węglami, palnikiem gazowym lub elektryczną grzałką? Podobieństwa ograniczają się głównie do nazwy. Natomiast największe różnice dotyczą rodzajów potraw, które można przygotować na tradycyjnym grillu i elektrycznej lub gazowej płycie grillowej.
Wypowiedź doradcy ze sklepu z wyposażeniem kuchennym Alimax nie pozostawia miejsca a wątpliwości: – Aby zdać sobie sprawę z użyteczności płyt grillowych, w tym także japońskich grilli teppanyaki , wystarczy zastanowić się, jakiej potrawy nie zdołamy na nich przygotować. Każdy automatycznie odpowie, że nie da się ugotować zupy. Trudno też przyrządzić większą ilość sosu. Nie jest to cała prawda, bo płytę grillową można potraktować jako płytę kuchenną. Jednak zazwyczaj nie jest to konieczne, bo do gotowania mamy mnóstwo wygodniejszych sprzętów kuchennych. Poza daniami płynnymi, trudno znaleźć potrawę z mięsa lub warzyw, której nie dałoby się przyrządzić na płycie grillowej.
Smażenie, opiekanie, pieczenie i duszenie na płycie grillowej
Płyta grillowa nadaje się oczywiście przede wszystkim do szybkiego i czystego grillowania. Mięsa, ryby i warzywa nie nasiąkają zapachem palonego tłuszczu i dymu z węgla drzewnego. Choć są to cenione aromaty i smaki, to ich dodatek do produktów spożywczych zdecydowanie niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Ryflowana płyta grillowa pozwala uzyskać efekty smakowe potraw z tradycyjnego grilla, ale jednocześnie uniknąć toksycznych i rakotwórczych substancji, które powstają w wyniku spalania się tłuszczu skapującego na węgle i palącego się na przegrzanym ruszcie.
Gazowa lub elektryczna płyta grillowa oferuje precyzyjną regulację temperatury i łatwe odprowadzanie tłuszczu. Przy odpowiednim użytkowaniu nie ma ryzyka przypalania i dymienia. Płytę grillową można też bez problemu przecierać, co zapewnia maksymalną czystość, szybkie uwalnianie od przypalonego tłuszczu i resztek potraw gromadzących się na ruszcie w czasie grillowania.
Olej, woda przyprawy w płynie – wszystko pozostaje na grillowanym mięsie i warzywach, zamiast przeciec przez ruszt. W efekcie żeberka, steki czy kotlety z płyty grillowej są soczyste i delikatne. Na gładkiej płycie grillowej możemy też przygotować doskonale jajka sadzone czy typową jajecznicę na maśle. Doskonale wychodzą też duszone warzywa.
Jeżeli nie przepadamy za niemal na czarno przypalonymi potrawami, powinniśmy zaopatrzyć się w metalowe klosze lub wykorzystać zwykle metalowe miski czy duże, wypukłe pokrywki od patelni. Wystarczy na skropione wodą warzywa położyć odrobinę masła lub wylać kilka kropel oleju, a następnie nakryć kloszem: po kilku minutach otrzymamy doskonały dodatek do grillowanych mięs lub samodzielną potrawę. Płyty grillowe idealnie nadają się do smażenia omletów, przygotowania risotto czy zasmażanych makaronów z serem, warzywami, mięsem lub owocami morza. Sposób obróbki nada tym popularnym potrawom niepowtarzalny smaki aromat.
Placki, maca i tortilla z grilla?
Równomiernie ogrzana płyta, która pozwala na precyzyjną regulację temperatury, to doskonały sprzęt do smażenia placków, naleśników. Przygotujemy na niej podpłomyki, macę czy tortillę. Na gładkiej płycie grillowej usmażymy lub wypieczemy każdy rodzaj cienkiego ciasta wylewanego, wałkowanego czy formowanego w placki.
Warto zaznaczyć, że jeżeli zaopatrzyliśmy się w kilkustrefową płytę lub japoński grill teppanyaki o dużej powierzchni, to będziemy mogli jednocześnie przygotować placki i farsz, którym je napełnimy. Pszenne lub kukurydziane tortille utrzymamy w doskonałym stanie do momentu zakończenia grillowania warzyw i mięsa. Możemy też bez trudu przygotować nadzienie ze świeżych owoców: wystarczy garść owoców i odrobina cukru lub banan czy drobno siekane daktyle, aby w kilka minut powstała pyszna konfitura do naleśników, które równocześnie usmażymy w innej części płyty.
Wartą podkreślenia właściwością gładkich płyt grillowych jest to, że nadają się do obróbki mechanicznej przygotowanych do grillowania produktów spożywczych: możemy je kroić i siekać bez ryzyka uszkodzenia powierzchni. Ciekawą opcją jest też wykorzystanie płyt grillowych do flambirowania. Płonące desery mogą być świetnym urozmaiceniem uroczystych posiłków, do których przygotowania nie będziemy potrzebowali wózka flambee. W praktyce tylko wyobraźnia kucharza ogranicza możliwości wykorzystania płyty grillowej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana