Kuchnia hiszpańska – co warto spróbować? Popularne dania i przepisy
Kuchnia hiszpańska należy do czołowych w Europie. Restauracje z menu serwują różne hiszpańskie potrawy, które popularne są w danym rejonie. Odkryj wszystkie smaki każdego z regionów Hiszpanii. Pikantne przyprawy, ryby, warzywa, owoce morza czy oliwa z oliwek – odkryj przepisy i główne produkty. Wpływy jakich kultur ją ukształtowały? Jakie są główne stosowane produkty? Dowiesz się tego z naszego artykułu.
Historia kuchni hiszpańskiej
Tradycja hiszpańskiej gastronomii została ukształtowana dzięki wpływom różnych regionów, a także obcych kultur. Na jej obecny kształt wpłynęli Anglicy, Arabowie, Francuzi czy Meksykanie. Przyczyniło się to do zróżnicowanych i bogatych smaków. Hiszpańskie potrawy przygotowywane są ze względu na rozróżnienie:
- Wschodu – dzięki rzymskim i arabskim wpływom wyróżnia się stosowaniem owoców morza, oliwek czy ryżu. Dania o słodko-pikantnym smaku często przyprawiane są migdałami i szafranem z dodatkiem sosu
- Centrum – widoczny wpływ kuchni francuskiej w formie żab. Stosuje się mięso z lina, królika czy dziczyznę oraz warzywa na przykład fasolę lub groch, a także przyprawy: czosnek i kminek
- Północy – specjalizuje się w rybach i owocach morza, a także serach i daniach przygotowywanych z mleka. Dodatkiem są warzywa: ziemniaki, fasola, kukurydza i kapusta
- Południa – z Arabii do kuchni hiszpańskiej trafiły takie artykuły jak papryka, ryż, pomidory, szafran czy migdały. Południowa Hiszpania słynie z mięsa w rodzaju gulaszu czy tapas (podawane na zimno lub ciepło przekąski)
- Balearów – głównymi składnikami są owoce, warzywa, wieprzowina i orzechy. Kuchnia Balearów specjalizuje się w majonezie i ostrej kiełbasie (chorizo)
- Wyspy Kanaryjskie – kukurydza, banany, ryby i owoce morza w połączeniu ze specjalnie gotowanymi ziemniakami (w mundurkach) oraz kremem przygotowanym z cynamonu, jajek i migdałów to główne cechy regionu
Specyfika hiszpańskiej gastronomii, czyli składniki i dania
Do głównych produktów regionalnych, które można zamówić w restauracji hiszpańskiej są:
- Chorizo – kiełbasa tworzona z wieprzowiny i przyprawiona suszoną, zmieloną papryką pimentón, ziołami i czosnkiem. Najczęściej podawana z pieczywem, tostami czy kanapkami. Może być serwowana jako tapas czy dodatek do gulaszu i zup
- Paella – hiszpańskie jedzenie powstałe na bazie kurczaka, królika i ryżu przyrządzane w połączeniu z warzywami. Dzięki szafranowi cechuje się żółtą barwą. Całość polewa się cytryną. Przykładowo paella valenciana składa się z mięsa królika, groszku i drobiu. Natomiast paella marinera bazuje na owocach morza (kalmarach, małżach i krewetkach)
- Tortilla de patatas – charakterystyczny dla restauracji meksykańskich omlet w wersji hiszpańskiej bazuje na ziemniakach i jajkach, oliwie z oliwek i przyprawach. W katalońskiej wersji podaje się ją z kiełbasą botifarra i fasolą
- Sangria, czyli poncz na bazie owoców (granatu, jabłka i cytrusów) oraz wina, lodu i soków owocowych, fabada (odmiana zupy z wędlin i fasoli) oraz szynka serrano to pozostałe produkty stanowiące podstawę hiszpańskich dań
Przepisy na dania i desery
Do popularnych hiszpańskich deserów zalicza się churros. Jest to rodzaj parzonego ciasta, który zawiera olej, cukier i pszenną mąkę. Po przełożeniu masy przenosi się ją do specjalnego rękawa. Następnie wyciska się na rozgrzany olej. Potem posypuje się churros cukrem i ozdabia mieszanką z cynamonem. Hiszpański deser może być serwowany z filiżanką kawy lub gorącej czekolady.
Zamiast wybrać się do restauracji japońskiej czy hiszpańskiej, produkty możesz zamówić na wynos. Do domowego gazpacho, czyli zupy potrzebujesz:
- Czerwonej papryki
- Zielonego ogórka
- Cebuli
- Czosnku
- Bulionu
- Oliwy z oliwek
- Opcjonalnie: soli, tymianku, słodkiej papryki i pieprzu
Pokrój warzywa w drobną kostkę. Razem z czosnkiem i cebulą zalej niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodaj przyprawy i umieść w lodówce. Następnie wrzuć warzywa do blendera i dodaj bulionu. Po zblendowaniu, gazpacho można przecedza się przez sito. Po uzyskaniu jednolitej masy zupa jest gotowa.
Do przygotowania hiszpańskiej tortilli będziesz potrzebować:
- Ziemniaków – 1 kilograma
- Jajek – 6 sztuk
- Cebuli oregano
- Przypraw: pieprzu i soli
- Oleju
Po usmażeniu i zeszkleniu się cebuli do miseczki, dodaj przyprawy i jajka. Pokrój w plastry kartofle i smaż na oleju przez około 10 minut. Potem ułóż ziemniaki na żaroodporne naczynie i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj cebulę, kartofle i przyprawy do ubitych jajek. Rozgrzej olej na patelni i wylej wszystko w celu uzyskania odpowiedniej grubości tortilli espanola. Obsmażaj, a potem smaż na wolnym ogniu. Pamiętaj o przykryciu z obu stron i dopilnuj, by się zarumieniła. Gotowe!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana