Kuchnia hiszpańska – co warto spróbować? Popularne dania i przepisy

Kuchnia hiszpańska – co warto spróbować? Popularne dania i przepisy

Kuchnia hiszpańska należy do czołowych w Europie. Restauracje z menu serwują różne hiszpańskie potrawy, które popularne są w danym rejonie. Odkryj wszystkie smaki każdego z regionów Hiszpanii. Pikantne przyprawy, ryby, warzywa, owoce morza czy oliwa z oliwek  – odkryj przepisy i główne produkty. Wpływy jakich kultur ją ukształtowały? Jakie są główne stosowane produkty? Dowiesz się tego z naszego artykułu.

Historia kuchni hiszpańskiej

Tradycja hiszpańskiej gastronomii została ukształtowana dzięki wpływom różnych regionów, a także obcych kultur. Na jej obecny kształt wpłynęli Anglicy, Arabowie, Francuzi czy Meksykanie. Przyczyniło się to do zróżnicowanych i bogatych smaków. Hiszpańskie potrawy przygotowywane są ze względu na rozróżnienie:

  • Wschodu – dzięki rzymskim i arabskim wpływom wyróżnia się stosowaniem owoców morza, oliwek czy ryżu. Dania o słodko-pikantnym smaku często przyprawiane są migdałami i szafranem z dodatkiem sosu
  • Centrum – widoczny wpływ kuchni francuskiej w formie żab. Stosuje się mięso z lina, królika czy dziczyznę oraz warzywa na przykład fasolę lub groch, a także przyprawy: czosnek i kminek
  • Północy – specjalizuje się w rybach i owocach morza, a także serach i daniach przygotowywanych z mleka. Dodatkiem są warzywa: ziemniaki, fasola, kukurydza i kapusta
  • Południa – z Arabii do kuchni hiszpańskiej trafiły takie artykuły jak papryka, ryż, pomidory, szafran czy migdały. Południowa Hiszpania słynie z mięsa w rodzaju gulaszu czy tapas (podawane na zimno lub ciepło przekąski) 
  • Balearów – głównymi składnikami są owoce, warzywa, wieprzowina i orzechy. Kuchnia Balearów specjalizuje się w majonezie i ostrej kiełbasie (chorizo)
  • Wyspy Kanaryjskie – kukurydza, banany, ryby i owoce morza w połączeniu ze specjalnie gotowanymi ziemniakami (w mundurkach) oraz kremem przygotowanym z cynamonu, jajek i migdałów to główne cechy regionu

Specyfika hiszpańskiej gastronomii, czyli składniki i dania

Do głównych produktów regionalnych, które można zamówić w restauracji hiszpańskiej są:

  • Chorizo – kiełbasa tworzona z wieprzowiny i przyprawiona suszoną, zmieloną papryką pimentón, ziołami i czosnkiem. Najczęściej podawana z pieczywem, tostami czy kanapkami. Może być serwowana jako tapas czy dodatek do gulaszu i zup
  • Paella – hiszpańskie jedzenie powstałe na bazie kurczaka, królika i ryżu przyrządzane w połączeniu z warzywami. Dzięki szafranowi cechuje się żółtą barwą. Całość polewa się cytryną. Przykładowo paella valenciana składa się z mięsa królika, groszku i drobiu. Natomiast paella marinera bazuje na owocach morza (kalmarach, małżach i krewetkach)
  • Tortilla de patatas – charakterystyczny dla restauracji meksykańskich omlet w wersji hiszpańskiej bazuje na ziemniakach i jajkach, oliwie z oliwek i przyprawach. W katalońskiej wersji podaje się ją z kiełbasą botifarra i fasolą
  • Sangria, czyli poncz na bazie owoców (granatu, jabłka i cytrusów) oraz wina, lodu i soków owocowych, fabada (odmiana zupy z wędlin i fasoli) oraz szynka serrano to pozostałe produkty stanowiące podstawę hiszpańskich dań

Przepisy na dania i desery

Do popularnych hiszpańskich deserów zalicza się churros. Jest to rodzaj parzonego ciasta, który zawiera olej, cukier i pszenną mąkę. Po przełożeniu masy przenosi się ją do specjalnego rękawa. Następnie wyciska się na rozgrzany olej. Potem posypuje się churros cukrem i ozdabia mieszanką z cynamonem. Hiszpański deser może być serwowany z filiżanką kawy lub gorącej czekolady.

Zamiast wybrać się do restauracji japońskiej czy hiszpańskiej, produkty możesz zamówić na wynos. Do domowego gazpacho, czyli zupy potrzebujesz:

  • Czerwonej papryki
  • Zielonego ogórka
  • Cebuli
  • Czosnku
  • Bulionu
  • Oliwy z oliwek
  • Opcjonalnie: soli, tymianku, słodkiej papryki i pieprzu

Pokrój warzywa w drobną kostkę. Razem z czosnkiem i cebulą zalej niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodaj przyprawy i umieść w lodówce. Następnie wrzuć warzywa do blendera i dodaj bulionu. Po zblendowaniu, gazpacho można przecedza się przez sito. Po uzyskaniu jednolitej masy zupa jest gotowa.

Do przygotowania hiszpańskiej tortilli będziesz potrzebować:

  • Ziemniaków – 1 kilograma
  • Jajek – 6 sztuk
  • Cebuli oregano
  • Przypraw: pieprzu i soli
  • Oleju

Po usmażeniu i zeszkleniu się cebuli do miseczki, dodaj przyprawy i jajka. Pokrój w plastry kartofle i smaż na oleju przez około 10 minut. Potem ułóż ziemniaki na żaroodporne naczynie i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj cebulę, kartofle i przyprawy do ubitych jajek. Rozgrzej olej na patelni i wylej wszystko w celu uzyskania odpowiedniej grubości tortilli espanola. Obsmażaj, a potem smaż na wolnym ogniu. Pamiętaj o przykryciu z obu stron i dopilnuj, by się zarumieniła. Gotowe!

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.