Kurs barmański – czyli jaki?
O pracy w branży gastronomicznej panuje często przekonanie, że nie wymaga ona kwalifikacji, a wystarczą jedynie posiadane umiejętności. Jest to półprawda – z pewnością łatwo jest znaleźć zatrudnienie jako osoba zmywająca czy pomoc kuchenna, ale już choćby posada kelnerska wymaga znajomości zasad obsługi gości, metod gotowania i sposobu serwowania potraw, food pairingu itp. A jak jest z pracą barmana? Tu najlepiej jest mieć kurs barmański.
Jakie są obowiązki barmana?
Co w ogóle wchodzi w skład obowiązków barmana? Czy barman robi coś poza przygotowywaniem i serwowaniem drinków? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu nieco bliżej.
Przygotowywanie oraz serwowanie drinków i koktajli, to nie wszystkie obowiązki barmana. Poza obsługą gości zobowiązany jest on: umieć dobrać odpowiednie do typu napoju szkło, przygotować autorskie receptury serwowanych napojów, umieć je atrakcyjnie udekorować, zadbać o odpowiednie zatowarowanie baru (zgodne z aktualną kartą alkoholi w lokalu), zadbać o zabezpieczenie magazynu alkoholu, napojów i akcesoriów niezbędnych do wykonywania pracy oraz utrzymać swoje miejsce pracy w należytym porządku. Obowiązkiem barmana jest także zadbanie o odpowiednią atmosferę w lokalu, oraz – choć bardziej nieformalnym – rozmowa z gośćmi, umiejętność ich wysłuchania, zrozumienia i okazania empatii.
Praca barmana do lekkich nie należy, 12-godzinne zmiany, praca na stojąco i niska podstawa płacy są w tym fachu codziennością. Ale w całkowitym wynagrodzeniu barmańskim aż do 70% uposażenia to napiwki – to przekonuje młodych ludzi do podejmowania tego zajęcia.
Jak wybrać kurs barmański?
Kurs barmański to rodzaj szkolenia uprawniającego do pracy za barem w restauracji, pubie lub drink-barze i obsługi klientów poprzez podawanie im napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Na rynku szkoleń i kursów znajdziemy kursy barmańskie o różnej długości czasu trwania oraz stopniu zaawansowania, mogą to być szkolenia na I i II stopień barmana oraz na stanowisko Master-Bartender. Do ukończenia kursu na barmana I st. nie potrzeba wykształcenia kierunkowego (szkoła zawodowa gastronomiczna), więc jeśli poważnie myślimy o karierze barmańskiej, to warto zacząć od kursu właśnie warto rozpocząć jest edukację w zawodzie. Na jakie cechy szkolenia lub kursu zwracać uwagę?
- szkolenie powinno oferować zrównoważony stosunek teorii do praktyki,
- szkoląca kadra powinna być możliwa do zweryfikowania – najlepsi są nauczyciele wyróżniani w konkursach, mający doświadczenie zawodowe zdobyte w kraju i za granicą w prestiżowych miejscach,
- najlepiej, jeśli kurs zakończony jest uzyskaniem certyfikatu, chętnie popartego autorytetem branżowej organizacji lub samorządu,
- w internecie są opinie na temat danego kursu, potwierdzone imieniem i nazwiskiem uczestników,
- zakres szkolenia obejmuje szczegółowe elementy tematu.
A czego można się nauczyć na takim kursie barmańskim? Są to wiadomości z zakresu m.in. charakteru pracy barmana (np. w różnych typach barów), etyki zawodu, zastosowania określonego sprzętu barmańskiego, alkoholoznawstwo i rodzaje szkła wykorzystywanego do podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych, zasady mieszania określonych typów alkoholi (tzw. miksologia), sposoby dekoracji, tworzenie koktajli oraz trendy w nowoczesnym barmaństwie. Warto zwrócić uwagę, czy dany kurs zawiera elementy flair (sztuczki) i molekularnego przygotowywania drinków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana