Artykuł sponsorowany

Margherita - pizza dla wielbicieli minimalizmu i sosu pomidorowego

Margherita - pizza dla wielbicieli minimalizmu i sosu pomidorowego

Zwana królową wśród pizz lub pizzą zupełnie bez sensu, Margherita to z pewnością opcja w menu każdej pizzerii, która spowodowała niejedną debatę, chociaż nie wzbudza aż tak skrajnych emocji, jak niesławna hawajska. Ciągnący ser, sos pomidorowy i przepyszne ciasto – kulinarna nuda czy kuchenne arcydzieło, które nie potrzebuje ulepszeń? Dla kogo Margherita będzie idealnym rozwiązaniem odwiecznego dylematu, co by tutaj zjeść na obiad? Przekonajmy się!

Krótka historia pizzy godnej królewskiego podniebienia

Pizza Margherita wydawać się może skromna, jednak choć jej korzenie sięgają neapolitańskiego pospólstwa, nazwę ma iście królewską. Pizza składająca się jedynie z ciasta, sera mozzarella, pomidorów i bazylii stanowiła, co prawda, podstawowe pożywienie biednej ludności Włoch, ale zaserwowana włoskiej królowej, tak zachwyciła ją swym prostym smakiem, że została nazwana na jej cześć.

Miejska legenda głosi, że królewska para, przejeżdżając przez swój kraj w 1889 r., zatrzymała się na krótką wizytę w Neapolu. Uwielbiana przez wszystkich królowa Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia postanowiła spróbować lokalnej kuchni, chcąc na własnej skórze przekonać się, czym żywili się jej poddani. Zaserwowano jej najprostszą z potraw, dzisiejszą pizzę Margheritę, a żonie króla na tyle przypadł do gustu jej doskonały smak oraz kolory odpowiadające barwom włoskiej flagi, że wyraziła zgodę, aby danie nazwano jej imieniem. Od tamtej pory minęło nieco ponad 100 lat, a imię królowej poznał już niemal cały świat – pizza Margherita otwiera bowiem menu niemal każdej włoskiej restauracji, a jej prostota przemawia do smakoszy pizzy niezależnie od kraju, z którego pochodzą.

Sekret dobrej Margherity

Diabeł tkwi w składnikach, zwłaszcza gdy jest ich niewiele. Wysoka jakość produktów przekłada się na doskonały smak pizzy królów. Prawdziwa włoska receptura opiera się na oliwie, świeżych drożdżach oraz włoskiej mące dobrego gatunku, ale na smak całego dania wpływa również jakość sera, a także sposób przygotowania pomidorowego sosu.

  Wiele restauracji korzysta z tańszych zamienników sera, jednak prawdziwego smaku Margherity nie da się uzyskać przy pomocy wyrobów seropodobnych – tłumaczy ekspert z włoskiej restauracji Złoty Róg w Płocku – najlepiej więc sięgnąć po dobrej jakości ser Mozzarella, a wierzch pizzy posypać startym twardym serem takim jak np. Grana Padano. Z kolei, aby uzyskać sos do smarowania pizzy rodem z południa Włoch, warto wykonać go własnoręcznie na bazie pomidorków Pelati.

Piękno tkwi w prostocie

Niby banał, ale jednak coś tkwi w tym znanym powiedzeniu. Dodatki o intensywnym smaku mogą czasem ratować średniej jakości pizzę, jednak pizza Margherita, stanowiąca absolutną bazę wszystkich innych pizz, zrobiona dobrze, sama w sobie cieszy wyrazistym smakiem pomidorowego sosu oraz sera Mozzarella, który rozpływa się w ustach. Prawdziwa gratka dla minimalistów lubujących się w mało skomplikowanych przepisach. Po tę pozycję w menu sięgną również miłośnicy pomidorów – w żadnej innej pizzy nie spotkamy się z bardziej intensywnym smakiem sosu. Czasami mniej znaczy więcej, po co więc psuć doskonałość?

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.