Na co zwrócić uwagę wybierając pracownie do wykonania tortu weselnego?
Planujesz wesele? Masz już zamówiony tort weselny? Jest on jednym z punktów kulminacyjnych na każdym weselu. Nie za słodki, zaskakujący w wyglądzie i smaku, spójny z motywem przewodnim wesela — oczekiwań jest wiele. Warto w tym temacie zadbać o każdy szczegół. Tort od przypadkowej cukierni może skutkować nawet zatruciem pokarmowym. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się, na co zwrócić uwagę podczas wyboru pracowni do wykonania tortu weselnego.
Lokalizacja i opinie podstawą wyboru, ale nie tylko
Szukając pracowni do wykonania tortu weselnego, warto zacząć od sprawdzenia opinii na temat danego miejsca, jego lokalizacji i strony internetowej. Daje to pewien zarys usług oraz ich potencjalnych mocnych i słabych stron. Para Młoda może wstępnie ocenić, czy wykonane wypieki są w ich guście, czy też nie.
Przeczytaj również: Hotel jako miejsce organizacji wesela
Mimo iż większość punktów oferuje dostawę ciast i tortów na wybraną salę weselną, to jednak zdarzają się sytuacje, kiedy tort weselny należy odebrać osobiście, dlatego odległość od pracowni ma już duże znaczenie.
Przeczytaj również: Wynajęcie busa na wesele. Czy to się opłaca?
Profesjonalizm, sprzęt i wyposażenie gwarantem jakości?
Podstawą jest bezpieczeństwo wyrobów. Może je zapewnić profesjonalne podejście, które posiada np. „Jomag” Spółka Jawna — Kubiak z Łodzi. Jedną ze strategii jest wdrożenie Dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) i Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP), które obniżają ryzyko zatrucia pokarmowego do minimum.
Przeczytaj również: Dlaczego planowanie ślubu i wesela zwykle zajmuje nam mnóstwo czasu?
Istotne jest także wyposażenie pracowni i praca na naturalnych produktach o wysokiej jakości. Żaden wypiek stworzony na bazie margaryny, jaj w proszku lub śmietany roślinnej nie będzie cieszyć smakiem tak, jak te wykonane z masła, całych jaj i śmietany naturalnej. Dodatkowo pracownia tortów powinna być lokalem przystosowanym do wykonywania wyrobów cukierniczych. Witryny, lady, lodówki, zamrażarki są obowiązkowe.
Czynnik ludzki na szczycie hierarchii ważności, czyli umiejętności i kreatywność cukiernika dekoratora
Wysokiej jakości wyposażenie i procedury będą niewystarczające, jeśli w pracowni zabraknie kreatywnego cukiernika dekoratora. Wykonanie tortu na indywidualne zamówienie wymaga umiejętności manualnych. Warto zwrócić uwagę na znajomość technik ozdabiania ciast, pomysłowość i finezyjność innych realizacji tortów weselnych, zwłaszcza że wiele osób szuka wypieków pasujących wyglądem do motywu przewodniego wesela.
Tym samym, aby wybrać pracownię do wykonania tortu weselnego, należy zwrócić uwagę na wiele aspektów. Podstawą są wdrożone procedury, w tym BHP, GHP i GMP oraz wyposażenie i produkty, ponieważ to one zapewniają bezpieczeństwo wypieków. Niemniej warto postawić na umiejętności i doświadczenie dekoratora. Od jego pomysłów zależy ostateczny wygląd i smak tortu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana