Nie tylko pizza. Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej
Kulinarne podróże po Europie zazwyczaj kończą się zaimportowaniem i włączeniem do codziennego menu dań, które zaskakują smakiem i trafiają w gusta Polaków, a jednocześnie nie są zbyt „ekstremalne”. Kuchnia śródziemnomorska, a w szczególności włoska staje nam się coraz bliższa, nie tylko dzięki pizzy, która zajęła już wysokie miejsce na liście sprowadzanych dań. Obok niej pojawia się coraz więcej potraw, które zyskują uznanie rodaków.
Skąd się bierze popularność kuchni włoskiej?
Rozwijanie się kultury kulinarnej jest naturalną konsekwencją podróżowania bez granic. Takie możliwości mają też Polacy, którzy po wejściu naszego kraju do Unii Europejskiej mogą wyjechać, gdzie chcą i kiedy chcą, bez zbędnych formalności. Otworem stanęły przed nimi niemal wszystkie kraje europejskie, znane nie tylko z zabytków, atrakcji turystycznych czy imprez, ale też ze specyficznej kuchni.
Chociaż do rodzimego menu trafiły potrawy niemieckie, austriackie czy francuskie, kuchnia włoska została szczególnie pozytywnie przyjęta przez Polaków. Z czego to wynika? – Otóż Włosi lubią dobrze zjeść w gronie rodzinnym, a jednocześnie ich dania są proste, tanie i łatwe w przygotowaniu. Ponadto zastosowane w nich składniki i metody przyrządzania sprawiają, że jedzenie ze słonecznego półwyspu jest sycące, a jednocześnie zdrowe – wyjaśnia pracownik Restauracji N108, która specjalizuje się we włoskiej kuchni.
Top 10 włoskich dań, które pojawiły się w polskim menu
Włoskie potrawy nie zawitały do Polski w ostatnich latach, czego przykładem jest pizza. To proste danie można zjeść w lokalach i zamówić z dostawą do domu już od kilkudziesięciu lat. Można powiedzieć, że przetarło ono szlaki kuchni z południa Europy, którą obecnie reprezentuje znacznie więcej potraw. Oto najpopularniejsze z nich.
- Pizza, czyli cienki placek drożdżowy z sosem pomidorowym, serem mozarella oraz szeregiem dodatków i ziół, przygotowywany w dziesiątkach wersji z mięsem, warzywami, owocami morza lub na słodko.
- Pasta, czyli popularne u nas spaghetti w wielu wariantach oraz inne odmiany makaronu (tagliatelle, penne, cannelloni, lasagne) z sosem pomidorowym, śmietanowym lub serowym.
- Tiramisu – słodki deser z serka mascarpone, cukru, jajek i kawy espresso, przyrządzany zarówno w formie ciasta, jak i deseru w pucharkach.
- Gnocchi – charakterystyczne w kształcie włoskie kluseczki, które klimatem nawiązują do polskich kopytek, dostępne w wersjach ze szpinakiem, ziołami i innymi dodatkami.
- Panna Cotta – kolejny słodki deser tym razem przygotowywany ze śmietanki i cukru z wanilią z dodatkiem żelatyny, zestalany w specjalnych foremkach o różnym kształcie.
- Minestrone – charakterystyczna, wyjątkowo aromatyczna zupa warzywna, której podstawę stanowią cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek i szpinak, serwowana z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
- Carpaccio – bardzo cienko pokrojone plastry surowego mięsa lub warzyw, serwowane z przyprawami.
- Ragu – sos pomidorowy z mięsem w wersji po bolońsku, neapolitańsku itp., modyfikowany za pomocą przypraw.
- Risotto – danie przygotowane ze specjalnego gatunku ryżu (arborio) z dodatkiem warzyw, mięsa i przypraw.
- Tortellini, ravioli – malutkie pierożki nadziewane różnymi farszami, serwowane jako dodatki do zup lub samodzielne danie z sosem.
Poza gotowymi włoskimi daniami w Polskiej kuchni zagościły też produkty sprowadzane z Włoch. Do tych najpopularniejszych i często wykorzystywanych zaliczają się sery takie jak mozarella, mascarpone czy ricotta. Uznaniem cieszą się sosy typu Pesto oraz przekąski z pieczywem – bruschetta i focaccia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana