Sekrety kuchni japońskiej – przepisy, dania i inspiracje
Kuchnia japońska ma miłośników na całym świecie. Jej sekret tkwi w odpowiedniej obróbce i metodzie serwowania. Makarony, ryż, warzywa, owoce morza czy mięso to tylko niektóre z sekretnych składników tworzących potrawy. Poznaj jej tajemnice i dowiedz się, jakie menu serwują restauracje japońskie. Dowiedz się, jak przyrządzić tradycyjne dania w domu lub zamów je w lokalu gastronomicznym.
Główne cechy kuchni japońskiej
Kuchnia japońska wykorzystuje takie składniki jak owoce w rodzaju mikan, yuzu, kasztan, gruszka Nashi, kabosu, persimmon oraz daidai. Jeśli chodzi o mięso, najczęściej używa się kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny. Równie popularne są owoce morza na przykład ośmiornice, kalmary i krewetki, a także ryby na przykład makrela, węgorz, tuńczyk czy langusta. Do tego używa się ryżu (gohan) czy marynowanych warzyw (tsukemono), jak również mięsa czy ryb. Do najpopularniejszych odmian ryżu zaliczają się Akita Komachi i Koshihikari. Używa się go do wyrabiania ciastek (mochi), krakersów (senbei) oraz wina (sake). Z kolei makaron typu Udon tworzy się z pszennej mąki. Gotuje się go następnie i podaje na gorąco w bulionie. W japońskich potrawach nie może zabraknąć artykułów spożywczych takich jak soja. Ryż i soja w postaci nasion stosowane są w formie past do dodawania smaku zupom czy marynowanym rybom.
Jakie są najpopularniejsze japońskie dania?
Do reprezentacyjnych japońskich dań można zdecydowanie zaliczyć Genghis Khan. Jest to grillowane baranie mięso, które podaje się w odpowiednim naczyniu przypominającym hełm. Zawiera cienko pokrojoną baraninę, kiełki fasoli, dynię i kapustę. Równie popularnym daniem, które można zamówić w restauracji japońskiej w Warszawie lub innym mieście jest sushi. Ryż gotuje się z octem zmieszanym z cukrem i solą oraz z dodatkiem warzyw, ryb i wodorostów. Może być spożywany w połączeniu z sosem sojowym i chrzanem (wasabi).
Warto także sprawdzić smak japońskich dań takich jak:
- Pasta miso – powstaje na bazie sfermentowanej soi posypanej solą. Dodaje się do niej ryż i drożdże. Danie zawiera dużą ilość białka, przez co wykazuje dużą wartość odżywczą
- Sashimi – metoda podawania mięsa, owoców morza oraz ryb. W formie surowej są krojone, a następnie posypywane przyprawami. Po odpowiednim ułożeniu są serwowane z dodatkiem wasabi, sosu sojowego i rzodkiewką (daikon)
- Mochi – rodzaj klusek, które sporządza się z mąki ryżowej i klejącego ryżu. Wypełnione nadzieniem z czerwonej fasoli lub truskawek, są następnie posypywane czarnym sezamem. Chociaż to świąteczna potrawa, najczęściej podawana w Nowy Rok, może być jedzona na co dzień
Metody obróbki żywności w kuchni japońskiej
W skład najbardziej znanych japońskich potraw wchodzą pod względem sposobu przygotowania:
- Namasumono – nie są poddawane cieplnej obróbce
- Teppanyak – grillowane potrawy
- Nikomono – gotowane jedzenie
- Yakimono – przygotowywane na ruszcie
- Agemono – poddawane smażeniu
Dodatkowo przepisy kuchni japońskiej uwzględniają potrawy, które poddawane są procesowi fermentacji (sukemono). W restauracjach japońskich można zamówić tradycyjne sałatki (sunomon), dania na bazie ryżu (gohanmono) oraz słynne sushi. Zwykle zawiera ryż, rybę oraz nori.
Przykładowe przepisy
Japońskie jedzenie możesz przygotować również samodzielnie w domu. Do przygotowania tradycyjnej przyprawy furikake będziesz potrzebować:
- Białego i czarnego sezamu – po ¼ szklanki ziaren
- Nori (wodorosty) – około 2 arkuszy
- Płatki bonito (katsuoushi) – ¼ szklanki
- Cukru – 1 łyżeczki
- Soli morskiej – 1 łyżeczki
- Opcjonalnie: według uznania – krewetek, suszonych wodorostów lub sardelek
Przygotowanie jest proste. Wystarczy uprażyć sezam na suchej patelni lub pozostawić go w niezmienionym stanie. Następnie potnij nori. Możesz je pokruszyć na drobne kawałki, a potem wszystko wymieszać. Włóż wszystko do szczelnego pojemnika.
Japońską zupę miso-shiru w rodzaju rosołu przygotowuje się natomiast na podstawie bulionu dashi. Dodaje się do niego pastę miso, czyli japoński rodzaj pasty. Tworzy się nią z ryżu oraz sfermentowanej soi. Uzupełnieniem jest serek tofu, szczypiorek i morskie algi. Ewentualnie można dodać owoce morza lub dowolne warzywa. Po ugotowaniu w paski składników dodaje się serek tofu i miso. Warto jednak wybrać się do japońskiej restauracji lub zamówić danie na wynos.
Źródło: oyakata.com.pl
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana