Smaczne ciasta z kremem - przykłady
Niektórzy twierdzą, że życie bez cukru jest zdrowsze. To możliwe. Ale o ile mniej smaczne! Istnieją cukiernie, gdzie serwowane są ciasta z naturalnych składników, o autorskiej recepturze i starannym wykonaniu. Pomimo tego, że na słodkości możemy sobie pozwolić tylko od czasu do czasu, to słodka chwila dzielona z przyjaciółmi lub rodziną poprawia nastrój i relacje.
Krem polski
Popularne w Polsce ciasto z kremem to W-Z’ etka. Jej sekret tkwi w bitej śmietanie użytej do kremu – im świeższa i bardziej naturalna, tym lepsza (najlepsza z 36% zawartością tłuszczu). Liczy się też wysokiej jakości kakao jako składnik czekoladowego biszkoptu oraz oczywiście pącz z wiśni, połączony z amaretto. Całość smaku idealnie zamyka dodatek frużeliny wiśniowej z nutą amaretto firmowej receptury.
Do tradycyjnych, polskich mazurków używa się kremu kajmakowego. Tym razem sekret tkwi w tłustej śmietanie, maśle, wysokiej jakości cukrze trzcinowym, jak również w starannym wykonaniu. Kajmak robiony ręcznie znacząco różni się od wylanego z puszki. Bądźmy szczerzy: ciasto na kruchym spodzie, z kremem kajmakowym i sosem porzeczkowym, smakuje nie tylko na święta.
Istotą dobrego ciasta są naturalne składniki oraz ich staranna kompozycja. Brak poprawiaczy smaku, spulchniaczy itp. sprawia, że smakołyk jest zdrowy i pożywny. Przekonaj się i odwiedź, np. Kawiarnię Cukiernię Piekarnię KĘSY w Łodzi, stacjonarnie bądź online.
Krem zza granicy
Wiele kremów do ciast robionych jest na bazie włoskiego serka mascarpone, oryginalnie pochodzącego z Lombardii. Jest gęsty, kremowy i dobrze poddaje się smakowym dodatkom.
O jakich ciastach z kremem mowa, gdy chodzi o krem mascarpone? M.in. o kompozycji Poezja Smaku: spód to kruche ciasto czekoladowe, wypełnione masą kajmakową i granche z czekolady deserowej z dodatkiem świeżego banana. Kremu mascarpone używa się także do wypieków sezonowych, np. wiosennej wariacji z truskawkami. Zaś kulinarni tradycjonaliści nie pogardzą nim do ciasta kawowo-czekoladowego oraz Bezy Pavlovej.
Krem nie do odparcia
Jest ciasto, za którym niektórzy szaleją, a czynią tak nie bez powodu. To połączenie różnych tradycji kulinarnych, np. rodzimej bitej śmietany oraz bezy wykonanej wg receptury francuskiej. Tak, chodzi o smakołyk składający się z bezy, kremu i dodatków!
Ciasto może występować w wersji maxi lub nimi (torcik albo małe ciasteczko). Dla miłośników połączenia bezy z owocami dostępna jest wersja z musem malinowym lub truskawkowym. Zaś zagorzali zwolennicy czekolady znajdą coś „na ciemno” i z orzechami!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana