Smaczne zupy kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka to jedna z najciekawszych kuchni świata, którą można podzielić na kilka dodatkowych rodzajów w zależności od kraju. Jedną z najpopularniejszych (również w Polsce) jest niesamowicie aromatyczna kuchnia chińska. To, co wyróżnia kuchnię chińską spośród innych to stosowanie dużej ilości ryżu, tofu, warzyw, ryb i owoców morza. Chińczycy przygotowując swoje potrawy stosują zasady obowiązujące od starożytności. Co warto wiedzieć na temat kuchni chińskiej i jakie popularne zupy można w niej wyróżnić?
Kuchnia chińska – to warto wiedzieć
Kuchnia chińska jest nazwą obejmującą zwyczaje kulinarne Chińczyków, ale także osób zamieszkujących południowo-wschodnią i wschodnią Azję. W każdym regionie Chin można zauważyć spore różnice np. pod kątem stosowanych składników, ale istnieje też wiele cech wspólnych. Charakterystycznymi składnikami kuchni chińskiej są: tofu, pieprz syczuański, sosy: sojowy, hoisin, ostrygowy, a także ocet ryżowy. Najpopularniejszym sposobem przygotowywania chińskich dań jest szybkie smażenie w woku na głębokim oleju. Przygotowane składniki wrzucane są bezpośrednio na wrzący olej, podrzucane i mieszane, dzięki czemu mogą się dokładnie zarumienić. Innymi, popularnymi technikami gotowania w Chinach jest zanurzanie w głębokim oleju, gotowanie na parze i smażenie w sosie.
Według chińskiej etykiety, potrawy powinny być spożywane z miseczek za pomocą pałeczek, a zupy – za pomocą łyżki. W kuchni chińskiej ogromną wagę przywiązuje się do wyglądu, smaku i zapachu potraw – ponieważ spożywanie jedzenia ma być ucztą dla wszystkich zmysłów. Nie bez znaczenia w kuchni chińskiej jest słynna zasada „5 przemian". Co ciekawe, w tradycyjnej kuchni chińskiej kucharze nie korzystają z produktów mlecznych i masła. Bardzo dba się również o określone krojenie składników, co dla Europejczyków może wydawać się mało istotne. Najpopularniejsze dania chińskie to sajgonki, kaczka po pekińsku oraz tofu. Poza nimi, ważną rolę w kuchni chińskiej odgrywają również zupy.
Najsmaczniejsze zupy kuchni azjatyckiej
Cieszącą się największą popularnością zupą azjatycką, a zarazem typowo chińską jest zupa Wan Tan – aromatyczny bulion z pierożkami. Są one przygotowywane na bazie mielonej wieprzowiny, jajek, czosnku, imbiru i cebuli dymki. Z tych samych składników przygotowywana jest również sama zupa, z dodatkiem kapusty Pak Choi i marchewki. Jeśli chcesz posmakować azjatyckiej, aromatycznej i rozgrzewającej zupy – warto zwrócić uwagę na zupy tajskie. W zależności od miejsca, które je serwuje, mogą występować w różnorodnych wariacjach. Jednak jedno pozostaje niezmienne – zupa tajska przygotowywana jest na mleczku kokosowym z pastą Tom Yum, z dodatkiem krewetek, grzybów Shitake, trawy cytrynowej i liśćmi limonki. W dobrych miejscach z kuchnią azjatycką, takich jak np. Lees-Chinese, możemy spróbować też innych smaków zup, takich jak ostra zupa syczuańska, zupa Yang z krewetkami i glonami Wakame, czy też miang tang z marynowaną wołowiną, kiełkami fasoli Mung, jajkiem, sałatą lodową, glonami Wakame i makaronem Udon.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Tennis & Country Club Sp. z o.o.
Restauracje - kuchnia polska
woj. małopolskie32-085 Giebułtów, Hermana 18
-
Restauracja Q Sushi Bar Jedzenie japońskie
Restauracje - kuchnia japońska
woj. małopolskie33-300 Nowy Sącz, Narutowicza 3
-
Bar Thanh-Long
Restauracje - kuchnia wietnamska
woj. mazowieckie05-500 Piaseczno, Tukanów 10 lok. U22
-
Mobil Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Restauracje - kuchnia polska
woj. łódzkie97-216 Nowe Studzianki 34