Artykuł sponsorowany

Smaczne zupy kuchni azjatyckiej

Smaczne zupy kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka to jedna z najciekawszych kuchni świata, którą można podzielić na kilka dodatkowych rodzajów w zależności od kraju. Jedną z najpopularniejszych (również w Polsce) jest niesamowicie aromatyczna kuchnia chińska. To, co wyróżnia kuchnię chińską spośród innych to stosowanie dużej ilości ryżu, tofu, warzyw, ryb i owoców morza. Chińczycy przygotowując swoje potrawy stosują zasady obowiązujące od starożytności. Co warto wiedzieć na temat kuchni chińskiej i jakie popularne zupy można w niej wyróżnić?

Kuchnia chińska – to warto wiedzieć

Kuchnia chińska jest nazwą obejmującą zwyczaje kulinarne Chińczyków, ale także osób zamieszkujących południowo-wschodnią i wschodnią Azję. W każdym regionie Chin można zauważyć spore różnice np. pod kątem stosowanych składników, ale istnieje też wiele cech wspólnych. Charakterystycznymi składnikami kuchni chińskiej są: tofu, pieprz syczuański, sosy: sojowy, hoisin, ostrygowy, a także ocet ryżowy. Najpopularniejszym sposobem przygotowywania chińskich dań jest szybkie smażenie w woku na głębokim oleju. Przygotowane składniki wrzucane są bezpośrednio na wrzący olej, podrzucane i mieszane, dzięki czemu mogą się dokładnie zarumienić. Innymi, popularnymi technikami gotowania w Chinach jest zanurzanie w głębokim oleju, gotowanie na parze i smażenie w sosie.

Według chińskiej etykiety, potrawy powinny być spożywane z miseczek za pomocą pałeczek, a zupy – za pomocą łyżki. W kuchni chińskiej ogromną wagę przywiązuje się do wyglądu, smaku i zapachu potraw –  ponieważ spożywanie jedzenia ma być ucztą dla wszystkich zmysłów. Nie bez znaczenia w kuchni chińskiej jest słynna zasada „5 przemian". Co ciekawe, w tradycyjnej kuchni chińskiej kucharze nie korzystają z produktów mlecznych i masła. Bardzo dba się również o określone krojenie składników, co dla Europejczyków może wydawać się mało istotne. Najpopularniejsze dania chińskie to sajgonki, kaczka po pekińsku oraz tofu. Poza nimi, ważną rolę w kuchni chińskiej odgrywają również zupy.

Najsmaczniejsze zupy kuchni azjatyckiej

Cieszącą się największą popularnością zupą azjatycką, a zarazem typowo chińską jest zupa Wan Tan – aromatyczny bulion z pierożkami. Są one przygotowywane na bazie mielonej wieprzowiny, jajek, czosnku, imbiru i cebuli dymki. Z tych samych składników przygotowywana jest również sama zupa, z dodatkiem kapusty Pak Choi i marchewki.  Jeśli chcesz posmakować azjatyckiej, aromatycznej i rozgrzewającej zupy –  warto zwrócić uwagę na zupy tajskie. W zależności od miejsca, które je serwuje, mogą występować w różnorodnych wariacjach. Jednak jedno pozostaje niezmienne – zupa tajska przygotowywana jest na mleczku kokosowym z pastą Tom Yum, z dodatkiem krewetek, grzybów Shitake, trawy cytrynowej i liśćmi limonki. W dobrych miejscach z kuchnią azjatycką, takich jak np. Lees-Chinese, możemy spróbować też innych smaków zup, takich jak ostra zupa syczuańska, zupa Yang z krewetkami i glonami Wakame, czy też miang tang z marynowaną wołowiną, kiełkami fasoli Mung, jajkiem, sałatą lodową, glonami Wakame i makaronem Udon.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.