Świeże, egzotyczne owoce na potrzeby restauracji - jakie wybrać, gdzie zamawiać?
Warzywa i owoce są absolutną podstawą diety. Zawierają składniki odżywcze i witaminy, które odpowiadają na prawidłową kondycję zdrowotną. Nic dziwnego, że te wykorzystuje się także w daniach dostępnych w restauracjach. Jednak oprócz krajowych produktów, szefowie kuchni coraz częściej sięgają po egzotyczne owoce zachwycające swoim smakiem. Które z nich cieszą się szczególnym zainteresowaniem i gdzie można się w nie zaopatrywać? Podpowiadamy.
Jakie owoce egzotyczne wykorzystuje się w restauracjach?
Świeże owoce egzotyczne coraz częściej wykorzystuje się w restauracjach. Są one doskonałym zamiennikiem wybieranych przez długie lata produktów przetworzonych. Ich obecna popularność wynika ze zdecydowanie większej dostępności. Coraz więcej hurtowni warzyw i owoców decyduje się na sprowadzanie takich produktów do kraju, a restauratorzy wciąż poszukują dań, które wyróżnią ich lokal na tle innych miejsc.
Wśród egzotycznych owoców, które obecnie można spotkać w kuchni restauracyjnej, znajdują się:
- ananasy,
- figi,
- granaty,
- karambole,
- liczi,
- papaje,
- marakuje,
- rambutany,
- kumqwaty.
Gdzie najlepiej zaopatrywać się w świeże owoce egzotyczne?
Zazwyczaj niewielkie lokale zaopatrują się w warzywa i owoce na lokalnych targach, które znajdują się praktycznie w każdym mieście. Alternatywą w tym przypadku są także supermarkety. Mają one stosunkowo szeroką ofertę nietypowych, egzotycznych owoców. Warto jednak zauważyć, że ceny w takich miejscach są często dość wysokie. Dlatego w przypadku większych restauracji zdecydowanie lepszą opcją jest nawiązanie kontaktu z hurtownią, co oprócz atrakcyjniejszej oferty ma także wiele innych plusów.
Pracownik Hurtowni owoców i warzyw Golden Fruits zauważa: Ogromną zaletą zakupu owoców egzotycznych w sprawdzonej hurtowni jest przede wszystkim ich najwyższa jakość, co potwierdzają odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa. Zwykle oferta takich placówek jest dość szeroka, dlatego można skompletować całe zamówienie w jednym miejscu, co oszczędza czas. Ponadto hurtownie często oferują swoim klientom możliwość dowozu towaru. Dzięki temu da się bez problemu zaplanować menu na cały tydzień – dodaje.
Na co zwrócić uwagę, wybierając owoce egzotyczne?
Wybierając owoce egzotyczne, najczęściej zwraca się uwagę na ich smak, który komponuje się z konkretnymi daniami lub deserami. Oprócz tego warto jednak sprawdzać jakość towaru. Najlepiej wybierać te owoce, które nie mają żadnych śladów wynikających z transportu, nie są obite lub uszkodzone. Wówczas zdecydowanie dłużej wytrzymają w dobrym stanie i nie trzeba będzie ich natychmiast zużywać, co nie zawsze jest możliwe. Niektórzy restauratorzy twierdzą także, że zdecydowanie lepiej wybrać owoce niedojrzałe, których proces dojrzewania zawsze da się przyspieszyć.
Należy także stawiać na sprawdzonych dostawców, którzy oferują wysokiej jakości owoce czy inne produkty spożywcze. Dlatego bardzo często restauracje współpracują przez długie lata z jedną hurtownią, nawet jeżeli ta ma często wyższe ceny, ale oferuje lepszy towar.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana