Sztuka latte art. Na czym to polega?

Fani mlecznej kawy, na pewno niejednokrotnie w kawiarni mieli okazję podziwiać piękne wzorki w kształcie kwiatków czy serduszek, zdobiące zamówioną cremę lub cappuccino. To właśnie tzw. „kawowa sztuka”, czyli Latte Art. Takie mleczne zdobienia wyglądają naprawdę efektownie, a ich zrobienie wcale nie jest tak skomplikowane, jak się wydaje. Jak wykonać wzorek na kawie i co warto wiedzieć o tej sztuce?
Historia Latte Art
Początki tworzenia obrazków na kawowej cremie sięgają lat 80. Sztukę zapoczątkował w Stanach Zjednoczonych David Schomer, który w swojej kawiarni Espresso Vivace każdą sprzedaną kawę zdobił mleczną pianką, przybierającą różne kształty. Wzbudzało to liczny zachwyt klientów, a Davida motywowało do doskonalenia swojego talentu i tworzenia coraz bardziej skomplikowanych wzorków. Z czasem wydał także podręczniki i filmy szkoleniowe. Obecnie, Latte Art ma ogromną rzeszę fanów i praktyków – nie tylko wśród osób, które ukończyły kursy dla baristów, ale także amatorów w domowym zaciszu. Najlepsi mogą zmierzyć się na Mistrzostwach Latte Art oraz licznych zawodach baristycznych.
Co jest potrzebne do wykonania wzorku na kawie?
Aby spróbować swoich sił w kawowej sztuce niezbędna jest kawa, mleko, dzbanek ze stali nierdzewnej oraz spieniacz do mleka lub dysza parowa w ekspresie. Cały proces zaczyna się od poprawnego spienienia mleka. Najlepiej użyć krowiego 3,2% lub roślinnego, przeznaczonego specjalnie dla baristów. Należy je podgrzać do temperatury około 60-65 st., a następnie przystąpić do spieniania. Gdy mleko jest gotowe, można zaparzyć kawę. Później już wszystko zależy od posiadanych umiejętności oraz wyobraźni – możliwych wzorków jest naprawdę mnóstwo!
Czy można nauczyć się Latte Art?
Latte Art wymaga pewnych umiejętności, które można zdobyć metodą prób i błędów, opierając się na wiedzy z Internetu lub skorzystać ze specjalnych szkoleń. Takie kursy przeprowadza Wojciech Szymański, członek Światowego Stowarzyszenia Kawy Specialty i autoryzowany trener Coffee Skills Program. Obejmują nie tylko podstawowe zagadnienia dotyczące procesu przygotowywania kawy, ale również specjalistyczne metody jej serwowania, tajniki doboru ziaren i akcesoriów, a także ich obsługi. Prawdziwi fani kawy mogą skorzystać także ze szkół dla baristów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
Restauracje - kuchnia polska
woj. lubuskie68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Tennis & Country Club Sp. z o.o.
Restauracje - kuchnia polska
woj. małopolskie32-085 Giebułtów, Hermana 18
-
Restauracja Komfort Hania ZUH Hanna Kubacka
Restauracje - kuchnia polska
woj. wielkopolskie64-830 Margonin, Cmentarna 19