Tradycyjne polskie wypieki cukiernicze
Tradycyjne, polskie wypieki mogą mieć tak naprawdę różnorodne pochodzenie, co nie zmienia faktu, że docenia się je od wielu lat na terenie całego kraju. Żeby je idealnie przyrządzić, sporo cukierni posługuje się profesjonalnym sprzętem, np. smażalnikami do pączków. Istnieje jednak wiele innych deserów, które wymagają odpowiedniego wyposażenia. Oto ich krótki przegląd.
Ok. XIX wieku, gdy w polskiej kuchni pojawiły się wpływy francuskie, a dostęp do cukru stał się bardziej powszechny, na terenie całego kraju zaczęły pojawiać się pierwsze cukiernie. Wszyscy zaczęli doceniać delikatną słodycz i przyjemność, jaką dawały różne desery. Do najstarszych wypieków zalicza się piernik czy sękacz – ten ostatni „przywieziony” przez królową Bonę. W przeszłości podobne smakołyki były określane jako „wety” i zaliczano do nich nie tylko to, co słodkie, ale także i słone wyroby, tj. sery. Do tej kategorii należały również owoce.
Smażalniki do pączków i inne sprzęty używane w cukierniach
Spośród tradycyjnych, polskich wypieków wyróżniają się „kreple” i „chrusty” robione na Tłusty Czwartek. Do wykonania tych pierwszych stosuje się nadziewarki oraz smażalniki do pączków – znacząco ułatwiają proces obróbki termicznej i samego nadziewania. Jeśli bułeczki wypełnia się bitą śmietaną, do jej przygotowania zazwyczaj są wykorzystywane ubijarki. Taka maszyna sprawia, że uzyskany krem jest jednocześnie aksamitny i sztywny. Do każdego deseru przydają się również przesiewacze do mąki, a w szczególności – do biszkoptów.
„Natleniona” mąka jest pożądana także w przypadku babek wielkanocnych, które tradycyjnie jada się podczas wiosennych świąt. To czas, kiedy popularne są też makowce, a co za tym idzie – częściej używa się młynków do maku. Do tradycyjnych, polskich ciast należą też: stefanka, sernik czy miodownik, które przyrządza się z pomocą różnorodnych mieszalnic i zagniatarek. Nie należy również zapominać o metrowcu, częstym „gościu” przyjęć rodzinnych. Fachowcy z firmy GUZ Technika Piekarnicza podkreślają, że w jego przygotowaniu najważniejszy jest krem.
Inne, tradycyjne desery w polskich cukierniach
W polskich cukierniach pojawiają się zazwyczaj różnorodne ciastka z kremem, takie jak ptysie, eklerki czy rurki z bitą śmietaną. Warto wiedzieć, że za każdym z tych wyrobów stoi zarówno ludzka praca, jak i ta bardziej „maszynowa”. Podobne zakłady są wyposażone w sprzęty, które umożliwiają uzyskanie perfekcji przy zachowaniu klasycznej receptury. Dzięki temu można udać się do lokalu i posmakować właściwie „tego samego” sernika, co z lat młodości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana