Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Z czego wynika rosnąca popularność piw kraftowych?
Dla coraz większej grupy konsumentów napoje alkoholowe muszą zapewniać dużą dawkę doznań smakowych. Coraz częściej amatorzy napoju z pianką rezygnują z typowych przemysłowych piw i szukają doznań w trunkach produkowanych przez małe rzemieślnicze browary. Jeśli chcesz przyłączyć się do grupy osób ceniących sobie oryginalne piwa, przeczytaj, a dowiesz się, z czego wynika rosnąca popularność piw kraftowych.
Czym są piwa kraftowe?
Piwa rzemieślnicze, zwane także kraftowymi przebojem zdobywają uznanie coraz większej grupy konsumentów. Warzone są w niewielkich browary rzemieślniczych. Korzystają one ze starych i sprawdzonych receptur ulepszanych przez wiele pokoleń piwowarów. Niektórzy browarnicy eksperymentują z nowym dodatkami, które urozmaicają smak i aromat piwa. Kraftowi piwowarzy oferują piwa o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku. Stosują wyselekcjonowane składniki, które pozwalają na produkcję wysokiej klasy piwa o nadzwyczajnym charakterze. Do produkcji piwa kraftowego dobre browary wykorzystują krystalicznie czystą wodę ze źródeł głębinowych oraz wyłącznie naturalne surowce w postaci szyszek chmielowych, jęczmienia oraz szlachetnych ingrediencji.
Przeczytaj również: Dlaczego warto kupować piwa od regionalnych browarów?
Piwa rzemieślnicze na Podhalu
Piwowarzy z południa Polski kultywują wielowiekowe tradycje w warzeniu piwa. Doskonała jakość wody i przestrzeganie rygorów produkcyjnych pozwala niewielkim browarom rzemieślniczym na produkcję wyjątkowych piw o bogatym aromacie i zbalansowanym smaku. Z bogatym asortymentem regionalnych browarników zapoznać się można, odwiedzając jeden w bardziej znanych sklepów z alkoholami w Zakopanem. Mowa o działającym blisko Równi Krupowej sklepie monopolowym Góralski Kac, który oferuje szeroki wybór takich alkoholi regionalnych jak bimber, śliwowica, nalewki regionalne, herbaty góralskie i inne produkty regionalne.
Na czym polega fenomen piwa rzemieślniczego?
Piwa kraftowe zaspakajają gust każdego amatora napoju z pianką. Niektóre z nich mają ambicje klasycznych pilsów, inne zaś wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem z aromatami owoców, chmielu, kwiatów lub słodu jęczmiennego. Piwa rzemieślnicze to także piwa pszeniczne z wieloma dodatkami soków owocowych, między innymi mango, marakui, czy owoców leśnych. Każde piwo dostarcza wielu wrażeń smakowych i pozwala cieszyć się wyraźnymi aromatami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana