Z jakich elementów składa się linia do produkcji wyrobów cukierniczych?

Spis treści
- Produkcja cukiernicza
- Komora rozrostu ciasta i zraszania pieczywa
- Urządzenie do smarowania form wypiekowych
- Smarowanie wypieków jajkiem
- Dekorowanie ciasteczek
- Automatyzacja linii cukierniczych
W dzisiejszych czasach zmechanizowanie i zautomatyzowanie produkcji nie stanowi większych problemów. Wszystkie procesy można ułatwić i przyśpieszyć, a co za tym idzie, osiągnąć większą wydajność produkcyjną i tańszy produkt finalny. Tyczy się to również zakładów piekarniczych i cukierniczych, które dostarczają wypieki, ciastka i ciasteczka na przemysłową skalę. Co może wchodzić w skład linii do produkcji wyrobów cukierniczych?
Produkcja cukiernicza
Produkcja cukiernicza to szereg skomplikowanych etapów, które w dużym stopniu oddziałują na końcowy wygląd produktu. Duże znaczenie ma wybór surowców. To one mają największy wpływ na ciasto uformowane przed włożeniem go do pieca. Oprócz tego ważne są dodatkowe maszyny i urządzenia, które przyspieszają proces produkcyjny i podnoszą jakość finalnego produktu. Są to między innymi komory rozrostu ciasta, urządzenia do dekorowania wypieków, smarowania form piekarniczych. Wszystkie tworzą profesjonalną linię do produkcji wyrobów cukierniczych.
Komora rozrostu ciasta i zraszania pieczywa
Drożdżówki, pączki, pizzerinki, bułeczki, chleb, bagietki? Jednymi z najważniejszych urządzeń cukierniczych piekarniczych są komora do zraszania pieczywa, a także komora rozrostu ciasta. Zanim ciasto znajdzie się na linii do produkcji wypieków, często poddawane jest procesowi zraszania i wzrostu. Zraszanie wykonuje się bezpośrednio przed wypiekiem, wjeżdżając do komory wózkiem z blachami wypełnionymi ciastem przed wypiekiem. Poprawia to wygląd produktu po wypieczeniu. Dzięki przebywaniu kęsów ciasta w komorach do rozrostu finalne produkty są pulchne, miękkie i mają piękną skórkę. Nie są to urządzenia bezpośrednio zintegrowane z linią produkcyjną, jednak często stanowią jej niezbędne wyposażenie.
Urządzenie do smarowania form wypiekowych
Początek linii piekarniczej i cukierniczej może stanowić urządzenie do smarowania form wypiekowych olejem lub emulsją oleistą. Wykonuje się to przed włożeniem surowego ciasta do naczynia, na przykład za pomocą maszyny dozującej. Jest to niezwykle ważny etap, ponieważ zapobiega przyleganiu ciasta do blachy. Nowoczesne maszyny do smarowania blach i form są bardzo wydajne, nie powodują zapylenia substancją oleistą, a dozowanie oleju jest bardzo ekonomiczne.
Smarowanie wypieków jajkiem
Ciasta i ciasteczka swój złocisty wygląd i chrupiącą skórkę zawdzięczają niczemu innemu jak malowaniu ich powierzchni jajkiem przed wypiekiem. Linia do produkcji wyrobów cukierniczych może stanowić połączenie: urządzenia do smarowania formy, dozującego ciasta, a także smarowania go jajkiem. Maszyna do malowania powierzchni kęsów pozwala równomiernie rozprowadzić surowiec na produkcie przed włożeniem go do pieca piekarniczego. Przydaje się do produkcji ciast, rogalików, drożdżówek, ciasteczek i nie tylko.
Dekorowanie ciasteczek
Co jest najczęstszym, ostatnim etapem produkcji wyrobów cukierniczych tuż po wyjęciu ich z pieca? Oczywiście, ozdabianie. Pomadziarka cukiernicza to urządzenie służące do dekorowania wyrobów cukierniczych pomadą spożywczą. Najczęściej używa się w tym celu glazury czy też czekolady. Dzięki pomadziarce wszystkie wypieki prezentują się atrakcyjnie i zachęcają klienta do zakupu. Pozwala ona również osiągnąć nawet najbardziej skomplikowane wzory na powierzchni ciast czy ciastek.
Automatyzacja linii cukierniczych
Jakie korzyści przynosi firmie inwestycja w linie do produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych? Jak mówi pracownik Eurotechnika – producent maszyn cukierniczych:
W dzisiejszych czasach najważniejsza jest jak najwyższa jakość produktu finalnego tak, aby klient był zadowolony i często wracał do firmy. Dlatego warto inwestować w profesjonalne linie do produkcji wyrobów cukierniczych, a także takie maszyny jak komory rozrostu ciasta, urządzenia do automatycznego dozowania ciasta czy smarowania form wypiekowych emulsją oleistą lub olejem. Znacznie skraca to czas produkcji, zapewnia powtarzalność produktów, odciąża pracowników i pozwala osiągnąć najlepsze rezultaty w zakładzie.
Linia do produkcji wyrobów cukierniczych może składać się z różnych urządzeń, często połączonych ze sobą podajnikiem taśmowym. Tak naprawdę pozwala zautomatyzować całą produkcję, co wpływa na podniesienie wydajności w firmie i generowanie dodatkowych oszczędności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Restauracja Q Sushi Bar Jedzenie japońskie
Restauracje - kuchnia japońska
woj. małopolskie33-300 Nowy Sącz, Narutowicza 3
-
Tennis & Country Club Sp. z o.o.
Restauracje - kuchnia polska
woj. małopolskie32-085 Giebułtów, Hermana 18
-
Bar Thanh-Long
Restauracje - kuchnia wietnamska
woj. mazowieckie05-500 Piaseczno, Tukanów 10 lok. U22